Rumānijas premjers neatceļ masu protestus izsaukušo dekrētu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: VADIM GHIRDA / TT NYHETSBYRÅN

Rumānijas premjerministrs Sorins Grindjanu ceturtdien solīja, ka, neraugoties uz masu protestiem, viņa valdība neatkāpsies no ārkārtas dekrēta, ar kuru dekriminalizēti vairāki korupcijas noziegumi.

«Mēs valdībā pieņēmām lēmumu, un mēs virzīsimies uz priekšu,» pēc tikšanās ar valdošās kreisās Sociāldemokrātu partijas (PSD) biedriem sacīja Grindjanu.

PSD priekšsēdētājs Livju Dragnja apsūdzēja trešdienas vakara demonstrantus, kuru skaits esot sasniedzis 300 000, «pastāvīgā melu un dezinformācijas kampaņā».

«PSD uzvarēja [decembra] vēlēšanās ar lielu balsu pārsvaru. Valdības vara ir leģitīma,» viņš sacīja, apsūdzot prezidentu Klausu Johannisu, ka viņš ir trešdienas «vakara vardarbības morālais autors».

Prezidents Johanniss ceturtdien paziņoja, ka lūgs tiesai atzīt par antikonstitucionālu valdības ārkārtas dekrētu, ar kuru dekriminalizēti vairāki korupcijas noziegumi.

Valdības šonedēļ pieņemtais ārkārtas dekrēts dekriminalizē amata noziegumus, kuru rezultātā radušies finansiālie zaudējumi līdz 200 000 leju (44 387 eiro) apmērā.

Šie likuma grozījumi varētu ļaut izvairīties no kriminālvajāšanas Dragnjam, kurš otrdien stājās tiesas priekšā par varas ļaunprātīgu izmantošanu, un vairākiem citiem kreisiem politiķiem.

PSD līderis ceturtdien noliedza, ka viņš varētu gūt labumu no ārkārtas dekrēta.

Dragnja patlaban tiek tiesāts par varas ļaunprātīgu izmantošanu, un lietā figurē 24 000 eiro liela summa.

Šobrīd ir spēkā nosacīts divu gadu cietumsods, kas viņam tika piespriests par krāpšanos vēlēšanās. Šī soda dēļ viņš nevar ieņemt valsts amatus.

«Es runāju ar saviem juristiem. Dekrēta dēļ manai prāvai netiks pielikts punkts. Melīgās man izvirzītās apsūdzības joprojām ir spēkā,» viņš sacīja žurnālistiem.

Rumānijā trešdien līdz 300 000 cilvēku izgāja pret valdību vērstās demonstrācijās, kas bija lielākās kopš komunistu režīma krišanas 1989.gada decembrī, ziņoja mediji.

Sadursmēs starp protestētājiem un policiju tika ievainoti astoņi cilvēki, no kuriem četri ievietoti slimnīcā.

Protestētājiem sākot policiju apmētāt ar akmeņiem un petardēm, 20 cilvēki tika aizturēti.

Johanniss kritizēja Iekšlietu ministriju, kas atbild par policiju, par nespēju notvert nekārtību iniciatorus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu