Norvēģija apsūdz Krieviju kiberuzbrukumos

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Norvēģijas Ārlietu ministrijai, armijai un citām institūcijām kiberuzbrukumus sarīkojusi ar Krievijas varasiestādēm saistīta hakeru grupa, piektdien paziņoja Norvēģijas Policijas drošības dienests (PST), kas arī cietis šajos uzbrukumos.

Grupa «APT29», kas veikusi šos uzbrukumus, tiek turēta aizdomās par kiberuzbrukumiem arī ASV prezidenta vēlēšanu procesa laikā.

Tā sauktā pikšķerēšana tika vērsta pret deviņiem e-pasta kontiem, Norvēģijas telekanālam TV2 pavēstīja PST pārstāvis Ārne Kristians Heigstoils.

Viņš norādīja, ka ir grūti pateikt, kāds bija šīs operācijas mērķis.

Heigstoils «APT29» raksturoja kā grupu, kas «saistīta ar Krievijas varasiestādēm», piebilstot, ka Norvēģiju par uzbrukumu informēja kāda sabiedrotā valsts.

Nav pamata uzskatīt, ka kiberuzbrukumos tika iegūta slepena informācija, laikrakstam «Verdens Gang» uzsvēra PST pārstāvis Martins Bernsens.

Kiberuzbrukums, kura laiks netiek atklāts, tika vērsts arī pret Norvēģijas radiācijas aizsardzības pārvaldi, kādu skolu un Norvēģijā opozīcijā esošo Darba partiju.

Norvēģija trešdien izsauca Krievijas vēstnieku, lai izteiktu protestu par Maskavas nevēlēšanos izsniegt vīzas iebraukšanai Krievijā diviem Norvēģijas parlamenta deputātiem.

Maskava šo soli skaidrojusi kā atbildi Norvēģijas dalībai Rietumvalstu sankcijās, kas ieviestas par Krievijas agresiju Ukrainā.

Krievijas nepatiku arī izraisījis Norvēģijas lēmums uzņemt 300 ASV jūras kājniekus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu