Igaunijas prezidenta kanceleja: Kaljulaidai nav vajadzīga vasaras rezidence

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Igaunijas prezidenta kanceleja nolēmusi atteikties no iepriekšējā prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa laikā lolotās ieceres par 4,4 miljoniem eiro restaurēt muižu «Liberty» Tallinas priekšpilsētā, netālu no jūras, lai ierīkotu tur prezidenta vasaras rezidenci.

Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījis tagadējās prezidentes Kersti Kaljulaidas preses sekretārs Tāvi Linnamē, prezidente dzīvo savā mājā Tallinas Nemmes rajonā, strādā Kadriorgas pilī, un šāda vasaras rezidence viņai nav vajadzīga.

Pēc viņa teiktā, domājams, ka Igaunijas tautai ir svarīgi, lai valsts prezidents pēc iespējas vairāk uzturas Kadriorgā, bet viesu uzņemšanai itin labi var izmantot tiklab Kadriorgas pili nelieliem sarīkojumiem, kā līdzās esošo Igaunijas Mākslas muzeju lielākiem pasākumiem.

Prezidenta kancelejas vadītājs Tīts Rīzalo vēstulē Igaunijas finanšu ministram Svenam Sesteram norāda, ka nav jēgas veidot jaunu prezidenta rezidenci. Līdz ar to prezidenta kancelejai nebūs vajadzīgi arī 4,4 miljoni eiro, kas sākotnēji bija paredzēti šim nolūkam, un tā arī ir gatava kompensēt valsts nekustamo īpašumu apsaimniekošanas kompānijai RKAS izdevumus, kas radušies saistībā ar Ilvesa laikā noslēgto līgumu par muižas atjaunošanu.

Kā aģentūrai BNS paziņojis RKAS pārstāvis Madiss Idnurms, kompānija ir gatava pārdot šo īpašumu, bet pirms tam vēlas uzklausīt Finanšu ministrijas viedokli.

«Liberty» vasaras muiža, kas savulaik piederējusi baņķiera Egona Koha ģimenei, aizņem gandrīz 69 000 kvadrātmetru platību netālu no jūras, aptuveni astoņus kilometrus uz rietumiem no Kadriorgas, un ir vislabāk saglabājies muižas ēku komplekss Tallinas apkaimē.

Lēsts, ka tās pašreizējā vērtība ir aptuveni miljons eiro, bet atjaunošanā būtu jāiegulda vismaz četri miljoni eiro un vairāku gadu darbs.

Iepriekš šis īpašums bija daļa no Igaunijas Brīvdabas muzeja un atradās Kultūras ministrijas pārziņā, bet 2014.gadā valdība apstiprināja tā nodošanu valsts nekustamo īpašumu apsaimniekošanas kompānijai RKAS.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu