Tramps apsveicis Lietuvu neatkarības dienā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps apsveicis Lietuvu gaidāmajā neatkarības pasludināšanas gadadienā, pateicies par atbalstu Ukrainai un atzinīgi novērtējis aizsardzības izdevumu palielinājumu.

Vēstulē Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei Tramps Lietuvu raksturojis kā «līderi demokrātijas veicināšanā un transatlantiskās kopienas stiprināšanā».

«Jūsu atbalsts Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai, kā arī jūsu centieni palielināt enerģētisko dažādību veicina mūsu kopējā mērķa - Eiropas un reģionālās drošības stiprināšanas - sasniegšanu,» norādījis jaunais ASV prezidents.

Apsveikumā, kas saņemts dažas dienas pirms Lietuvas neatkarības dienas, uzteikts aizsardzības izdevumu palielinājums Lietuvā.

«Lietuva ir augsti vērtēta NATO sabiedrotā, kas rāda piemēru, ievērojot mūsu kopīgās drošības intereses, ko apliecina jūsu aizsardzības izdevumu palielinājums, lai sasniegtu mērķrādītāju, par kuru vienojusies NATO,» uzsvēra Tramps.

Šogad Lietuva aizsardzības izdevumiem atvēlējusi aptuveni 1,8% iekšzemes kopprodukta (IKP) jeb 723 miljonus eiro salīdzinājumā ar 574 miljoniem eiro pērn.. NATO ieteikto mērķrādītāju - 2% IKP - Lietuvas jaunā valdība sola sasniegt 2018.gadā.

Tramps vairākkārt ir kritizējis NATO sabiedrotos Eiropā par nepietiekamu aizsardzības jomas finansējumu. Lietuva būtiski palielināja savus aizsardzības izdevumus pēc tam, kad Krievija anektēja Ukrainas Krimas pussalu.

Vēstulē Tramps arī uzteica Lietuvas atbalstu Afganistānā un centienus cīņā pret džihādistu grupējumu «Islāma valsts». «Lietuvas ieguldījums kopīgajos centienos Afganistānā un cīņā pret «Islāma valsti» vēl vairāk apliecina tās apņēmību veicināt drošību pasaulē,» secināja Tramps.

21 Lietuvas karavīrs pašlaik dien NATO vadītajā operācijā Afganistānā, bet seši Lietuvas armijas instruktori piedalās operācijā Irākā.

16.februārī Lietuva atzīmēs neatkarības proklamēšanas 99. gadadienu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu