Sāpes bija nepanesamas! Sieviete pamostas operācijas laikā, bet nevar pakustēties

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kāda kanādiete publiski atklājusi savu šausminošo pieredzi rutīnas operācijas laikā. Neskatoties uz viņai ievadīto narkozi, sieviete operācijas laikā atguva apziņu, taču nespēja pakustēties, runāt vai kā citādi dot ārstiem ziņu par savu nomodu. Pie tam sieviete samaņu atguva jau pirms operācijas sākuma, kas nozīmēja, ka viņa juta visas ārstu darbības operācijas laikā, tai skaitā griezienu izdarīšanu vēderā, vēsta BBC.

Neveiksmīgā operācija norisinājās 2008. gadā, kad Donna Penere bija 44 gadus veca. Par savu pieredzi sieviete atklāti runā tikai tagad, vēloties veicināt sabiedrības un ārstu informētību par šādiem gadījumiem.

Donna pie ārstiem savulaik vērsās, sūdzoties par ārkārtīgi spēcīgu asiņošanu menstruāciju laikā. Ārsti veica dažādas pārbaudes, un visbeidzot tika nolemts veikt laparoskopisku vēdera dobuma apskati, proti, nelielu operāciju, kuras laikā vēderā tiek veikti vairāki maza izmēra iegriezumi, kuros operācijas laikā ārsti ievada kameru, speciālus instrumentus un veic visdažādākās ķirurģiskās un cita veida manipulācijas.

Sieviete stāsta, ka dzīves laikā jau iepriekš viņai bija veiktas medicīniskas manipulācijas vispārējā narkozē, tāpēc viņai nebija bažu par tās iedarbību. Taču šoreiz viss izvērsās ne tā, kā plānots.

Operācija sākusies kā ierasts. Medicīnas personāls Donnu novietoja uz operāciju galda, pievienoja dažādiem monitoriem. Visbeidzot anesteziologs ievadīja medikamentus sievietes vēnā, kā arī lika viņai ieelpot caur sejas masku pievadīto gāzveida preparātu. Donna atceras, ka tajā brīdī, kā jau ierasts, ieslīgusi nemaņā, taču tad atkal pamodusies un dzirdējusi visu apkārt notiekošo. Sākotnēji sieviete domājusi, ka operācija jau ir garām, un mierīgi gulējusi, izbaudot medikamentu radīto miera un miegainības sajūtu. Taču tad viņa izdzirdējusi šausminošu teikumu: «Skalpeli, lūdzu!» Izrādās, apziņu viņa bija atguvusi, pirms operācija vispār bija sākusies.

«Es neko nevarēju darīt. Man bija ievadīts paralizējošs preparāts, kas ir parasta lieta vēdera operāciju laikā, jo tas atslābina vēdera muskuļus, lai, operācijas laikā tajos izdarot iegriezumus, būtu mazāka pretestība. Diemžēl vispārējā anestēzija nebija iedarbojusies, bet paralizējošais preparāts gan,» viņa stāsta.

«Es kritu panikā! Nodomāju: šī nevar būt realitāte. Taču tad sajutu pirmo griezienu. Man nav vārdu, kā aprakstīt sāpes, ko jutu, - tas bija šausminoši,» viņa saka.

Sieviete bija pilnīgi paralizēta un ārstiem nekādi nevarēja dot ziņu par savu nomoda stāvokli. «Es nevarēju atvērt acis. Pirmā lieta, ko mēģināju darīt, bija piecelties sēdus, taču nevarēju pakustēties. Bija tāda sajūta, it kā uz manis būtu milzīgs smagums, kas nospiež pie zemes.»

Ārsti stāsta, ka šādi gadījumi, kad anestēzija ķirurģisku operāciju laikā nedarbojas, kā pienāktos, ir ļoti reti, aptuveni vienā no katriem 19 000 operāciju.

Šāds risks ir lielāks ķeizargrieziena vai krūšukurvja operāciju laikā, kā arī gadījumos, kad pacientam ir aptaukošanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu