Kremlis sāk legalizēt Krievijas okupēto Ukrainas teritoriju «dokumentus»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis dekrētu, kas paredz līdz brīdim, kad noregulēsies konflikts Ukrainas austrumos, atzīt Doņeckas un Luhanskas pašpasludināto tautas republiku izsniegtos personas dokumentus.

Dekrēts «Par Ukrainas Doņeckas un Luhanskas apgabalu atsevišķu rajonu teritorijās pastāvīgi dzīvojošajiem Ukrainas pilsoņiem un personām bez noteiktas pilsonības izsniegto dokumentu un automašīnu reģistrācijas zīmju atzīšanu Krievijas Federācijā» sestdien publicēts Kremļa mājaslapā.

Tajā pamatots, ka dokumenti tiks atzīti, «lai aizsargātu cilvēku un pilsoņu tiesības un brīvības, balstoties uz vispāratzītiem starptautisko humāno tiesību principiem un normām».

Ar Putina parakstīto dekrētu līdz «politiskam situācijas atsevišķos Ukrainas Doņeckas un Luhanskas apgabalu rajonos noregulējumam, balstoties uz Minskas vienošanos» Krievija atzīst abu pašpasludināto tautas republiku, kas ir «faktiski pastāvošie atbildīgie varas orgāni norādītajos rajonos», izsniegtos personas identifikācijas dokumentus, izglītības un/vai kvalifikācijas dokumentus, dzimšanas, laulības, vārda maiņas, nāves apliecības, kā arī transportlīdzekļa reģistrācijas dokumentus.

Tas nozīmē, ka

šo dokumentu īpašnieki Krievijā varēs iebraukt bez vīzas,

norādīts dekrētā, kurš spēkā stājas no parakstīšanas brīža.

Doņeckas pašpasludinātās tautas republikas vadītājs Deniss Pušiļins pauda pateicību Krievijai par tādu rīcību. «Ukraina izdarīja visu, lai Donbasa iedzīvotājiem atņemtu pēc iespējas vairāk tiesību,» viņš piebilda, norādot, ka konflikta pārņemto teritoriju iedzīvotājiem neesot pārvietošanās brīvības, iespējas saņemt jaunus dokumentus, tostarp pases, kā arī pagarināt esošos dokumentus, iegūt izglītību un iegūt citas tiesības.

«Tagad mūsu iedzīvotāji, kurus Kijeva būtībā padzina no Ukrainas teritorijas un atņēma daudzas tiesības, varēs legāli iebraukt un uzturēties Krievijas teritorijā. Tiks atzīti Donbasā izsniegtie izglītības un citi dokumenti,» klāstīja Pušiļins.

Savukārt Ukrainas prezidents Petro Porošenko, lūgts komentēt Krievijas prezidenta Vladimira Putina lēmumu atzīt pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas «tautas republiku» dokumentus, paziņojis, ka

šāda rīcība faktiski tikai apstiprina Krievijas īstenoto Ukrainas teritoriju okupāciju.

Šodien Minhenē pēc tikšanās ar ASV Viceprezidentu Maiku Pensu Porošenko sacīja: «Manā vērtējumā tas ir kārtējais pierādījums Krievijas īstenotajai [Ukrainas teritoriju] okupācijai un starptautisko tiesību normu pārkāpšanai».

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Aleksandrs Turčinovs ziņu aģentūrai «Interfaks» pavēstījis, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina parakstītais rīkojums atzīt pašpasludināto Donbasa republiku dokumentus faktiski nozīmē

Maskavas izstāšanos no Minskas miera procesa.

Pēc Turčinova teiktā, Krievijas prezidents ir «juridiski atzinis pseidovalstiskos teroristiskos grupējumus», kas izveidoti, lai «piesegtu Krievijas veikto Donbasa okupāciju».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu