Tramps samulsina zviedrus ar izteikumu par «aizvadītās nakts notikumu Zviedrijā»

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Donalds Tramps krietni samulsinājis Zviedrijas sabiedrību, publiskā uzrunā liekot noprast, ka šai valstī iepriekšējā naktī varētu būt noticis kāds nopietns teroristiska rakstura incidents, lai gan pašai Zviedrijai par ko tādu nekas nav zināms.

Tiekoties ar atbalstītājiem Floridā, Tramps sestdien aizstāvēja savu janvārī izdoto rīkojumu par imigrācijas apturēšanu no septiņām musulmaņu valstīm un tā attaisnošanai pieminēja teroristu uzbrukumus Eiropā.

«Paraugieties tikai, kas notiek Vācijā, paskatieties, kas aizvadītajā naktī notika Zviedrijā. Zviedrija - nu kas to būtu domājis! Zviedrija. Viņi uzņēmuši [bēgļus] lielā skaitā. Nu viņiem ir tādas problēmas, kādas viņi pat nebūtu varējuši iedomāties,» viņš sacījis, neprecizējot, ko ar to domā. Tālāk Tramps pieminējis Briseli, Nicu un Parīzi, kas tiešām pieredzējušas šokējošus teroristu uzbrukumus.

Zviedrijas vēstniecība Vašingtonā lūgusi Amerikas Savienotajām Valstīm paskaidrojumu par šo Trampa izteikumu. «Mēs sazinājāmies ar ASV [Valsts departamentu], lai gūtu skaidrību,» ziņu aģentūrai AFP pastāstījusi Zviedrijas Ārlietu ministrijas preses pārstāve Katarina Akselsone.

Zviedrijas Drošības policija norādījusi, ka valstī nav noticis nekas tāds, kā dēļ vajadzētu paaugstināt terora draudu līmeni, tikmēr medijos un sociālajos tīklos Trampa piezīme izraisījusi visai vētrainu reakciju.

«Zviedrija? Terora uzbrukums? Ko viņš sapīpējies?» tviterī pirmajā emociju uzplūdā vaicājis bijušais Zviedrijas premjerministrs Karls Bilts.

Laikraksts «Aftonbladet» atbildējis Trampam ar rakstu «Lūk, kas piektdienas naktī notika Zviedrijā, prezidenta kungs!», kurā uzskaita dažus nopietnākos incidentus, tostarp norādot, ka policija dzinusies pakaļ kādam dzērājšoferim, kāds vīrietis guvis nopietnus apdegumus, kā arī pieminot lavīnbīstamības trauksmi, kas izsludināta kalnos.

Vēl kāds tvitera lietotājs pazobojies par Trampu, paziņojot, ka pēc «šaušalīgajiem aizvadītās nakts notikumiem Zviedrijas mēbeļu ražotājs IKEA sācis pārdot rokasgrāmatu «Kā uzbūvēt robežmūri«».

Zviedrijā, kas pazīstama ar ļoti labvēlīgu attieksmi pret bēgļiem un migrantiem, pēdējais ekstrēmistiska rakstura incidents pieredzēts 2010.gada decembrī, kad Stokholmas centrā kāds irākiešu izcelsmes Zviedrijas pilsonis uzspridzināja sevi un savu mašīnu, ievainojot divus cilvēkus.

Šis Trampa kļūmīgais izteikums nav pirmais gadījums, kad viņa administrācija pievērsusi sabiedrības uzmanību ar apšaubāma rakstura informāciju. Viņa padomniecei Keliennai Konvejai nesen nācās atzīt, ka viņa televīzijas intervijā runājusi par «slaktiņu Boulinggrīnā», kas patiesībā nekad nav noticis.

Bilts svētdien Zviedrijas sabiedriskajam radio izteicies, ka Trampa paviršā attieksme pret faktiem viņu patiesībā satrauc.

«Kad situācija pasaulē ir saspringta un balansē uz miera un kara robežas, tad šāds prezidents, kas izplata baumas, var izrādīties patiesi bīstams,» viņš spriedis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu