Aptauja: četras NATO valstis draudu gadījumā gribētu, lai to pusē cīnītos Krievija

LETA/DPA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Četras NATO dalībvalstis - Bulgārija, Grieķija, Slovākija un Turcija - gadījumā, ja tām uzbruktu, vēlētos, lai Krievija cīnās to pusē, konstatēts Gelapa institūta veiktajā aptaujā.

Bulgārija un Grieķija uzskata, ka lielākais drauds to drošībai ir Turcija. Kaut Turcija arī ir NATO dalībvalsts un tāpēc vismaz teorētiski būtu uzskatāma par sabiedroto, 1974.gadā notikušās Ziemeļkipras okupācijas dēļ šīs valstis nevar paļauties uz NATO aizsardzību, tāpēc tās skatās Krievijas virzienā, skaidro aptaujas veicēji.

Rietumeiropā dažas NATO dalībvalstis arvien vairāk drošības jomā paļaujas uz citām Eiropas valstīm, norādīja starptautiskā pētījumu centru konsorcija WIN/«Gallup International» viceprezidents Kančo Stoičevs.

30% beļģu izvēlētos ASV, 25% Franciju, bet 12% Lielbritāniju, savukārt 29% zviedru izvēlētos Lielbritāniju, bet 31% ASV.

Savukārt Krievija un Ķīna izvēlētos viena otru.

«Tas nav pārsteidzoši, ka Krievija un Ķīna izvēlējās viena otru, bet tā ir jauna parādība,» sacīja Stoičevs. «Tas parāda mums kaut ko ļoti svarīgu, ka ASV politika pēdējos 20 gados ir iedzinusi Krieviju Ķīnas apkampienos, un tas ir samērā dīvaini, jo Krievija fundamentāli ir Eiropas daļa.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu