Polija mudina Briseli cienīt tās suverenitāti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / TT NYHETSBYRÅN

Polija pirmdien sniegusi atbildi uz Eiropas Komisijas (EK) rekomendācijām likuma varas ievērošanai, uzsverot, ka poļi ir uzticīgi demokrātijas vērtībām un mudinot Briseli ievērot Polijas suverenitāti, vēsta Polijas Radio.

EK 21.decembrī paziņoja, ka jaunā Polijas Konstitucionālā tribunāla priekšsēdētāja iecelšanas procedūra esot bijusi «fundamentāli neatbilstoša no likuma varas viedokļa» un pieprasīja atcelt konservatīvās valdības īstenotās reformas Konstitucionālā tribunāla reglamentā.

EK deva Varšavai divus mēnešus laika kārtējo rekomendāciju izpildei.

Pirmdien Polijas Ārlietu ministrija pavēstīja, ka sniegusi atbildi par EK decembrī iesniegtajām rekomendācijām.

«Mēs uzsvērām (..), ka demokrātiskās tiesiskās kārtības nostiprināšana, tostarp stabila pamata radīšana Konstitucionālā tribunāla darbībai ir vissvarīgākais Polijas varasiestāžu mērķis. Tādējādi [Polija] ir atvērta jebkuru ieteikumu pieņemšanai konstitucionālās tiesas darba uzlabošanai,» teikts ministrijas paziņojumā.

Taču vienlaikus Varšava izteikusi asu EK viceprezidenta Fransa Timmermansa kritiku, jo viņš centies Poliju marginalizēt un pārkāpt tās nacionālo suverenitāti.

Jau pagājušā gada janvārī EK paziņoja, ka ierosinājusi pret Poliju likuma varas aizsardzības procedūru, kas teorētiski varētu novest pie sankcijām pret Varšavu, tostarp pie tās balsstiesību apturēšanas, taču tam nepieciešama visu pārējo Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu piekrišana, kādu Briselei nav ne mazāko cerību iegūt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu