«Amnesty International» vaino Trampu un citus līderus cilvēktiesību graušanā

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Situācija cilvēktiesību jomā 2016.gadā ir pasliktinājusies, pie kā daļēji vainojama tādu antiistablišmenta politiķu retorika kā ASV prezidents Donalds Tramps, secināts trešdien publiskotajā starptautiskās cilvēktiesību aizstāvju organizācijas «Amnesty International» ikgadējā ziņojumā par cilvēktiesību pārkāpumiem pasaulē.

408 lappušu garajā ziņojumā norādīts, ka arī Turcijas, Ungārijas un Filipīnu līderi izvērš politiku, kas «vajā, padara par grēkāžiem un dehumanizē veselas cilvēku grupas».

Trampa vēlēšanu kampaņas laikā piekoptā «indīgā retorika» ilustrē globālo tendenci, kam raksturīga sašķelta un negācijām pilna politika, teikts ziņojumā, kurā arī secināts, ka 2016.gadā plaši piekopta vainas, naida un baiļu kultivēšana sabiedrībā.

«Robežas tam, ko uzskatām par ieņemamu, ir mainījušās. Politiķi nekaunīgi un aktīvi leģitimizē visa veida naidīgu retoriku un politiku, kas balstīta uz cilvēka identitāti: sieviešu nīšanu, rasismu un homofobiju. Pirmais mērķis bija bēgļi un, ja tas turpināsies 2017.gadā, cietīs arī citi,» teikts «Amnesty International» ziņojumā.

2016.gadā organizācija dokumentējusi «smagus cilvēktiesību pārkāpumus» 159 valstīs.

Ziņojumā teikts, ka valdības «pievērušas acis uz kara noziegumiem, panākušas vienošanās, kas ierobežo tiesības uz patvērumu, pieņēmušas likumus, kas ir pretrunā vārda brīvībai, un pamudinājušas uz cilvēku slepkavībām tikai tāpēc, ka viņi apsūdzēti narkotiku lietošanā, attaisnojušas spīdzināšanu un masu novērošanu.»

Ziņojumā piebilsts, ka 2017.gada lielais jautājums ir, cik tālu pasaule ļaus nežēlībai aiziet, līdz sāks rīkoties.

Šogad Londonā bāzētā «Amnesty International» savu ziņojumu publiskoja Parīzē.

«Amnesty International» ģenerālsekretārs Salils Šetijs sacīja, ka Francija izmantojusi pēc teroraktiem iedarbinātās ārkārtas pilnvaras «dziļi diskriminējošā veidā», piemērojot mājas arestu vairāk nekā 600 cilvēkiem, lielākoties musulmaņiem, un aizliedzot vairāk nekā 140 protestus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu