EDSO vadītājs: Pamiers Austrumukrainā neizskatās «pārāk labi»

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ģenerālsekretārs Lamberto Zanjērs otrdien atzinis, ka pamiers Austrumukrainā neizskatās «pārāk labi».

Zanjērs pēc uzstāšanās ANO Drošības padomē aģentūrai «Reuters» norādīja, ka karadarbība Ukrainas austrumos nav norimusi, taču galvenokārt tiek izmantoti vieglie ieroči, bet dažos gadījumos arī sprāgstvielas un smago ieroču veidi, kas ir pamiera vienošanās pārkāpums.

18.februārī Austrumukrainas situācijas normalizācijas trīspusējās kontaktgrupas ietvaros, kurā ietilpst arī Krievija, puses vienojās par pamieru. Nākamajā dienā šo lēmumu atbalstīja Francijas, Vācijas, Ukrainas un Krievijas ārlietu ministri.

Ukrainas armija un prokrievisko kaujinieku bandas pirmdien atzina, ka otra puse cenšas pamieru ievērot. Tomēr Zanjērs sacīja, ka situācija joprojām ir neskaidra un iespējams atkārtots vardarbības uzliesmojums.

Viņš sacīja, ka saņēmis no Ukrainas ārlietu ministra Pavlo Kļimkina apstiprinājumu, ka EDSO tiks informēta par visām aktivitātēm smago ieroču atvilkšanā.

«Mēs to pašreiz pārbaudām,» paziņoja Zanjērs, piebilstot, ka no kaujinieku puses EDSO nav saņēmusi nekādu informāciju.

Nesen noslēgtais pamiers ir kārtējais mēģinājums ievērot Minskas vienošanos, kas tika noslēgta pirms diviem gadiem.

Krievija pagājušajā nedēļā pārkāpa vienošanos, atzīstot teroristu pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas «republiku» izsniegtos personas dokumentus.

EDSO šo Krievijas soli pielīdzināja faktiskai Donbasa teroristu «republiku» atzīšanai.

Pēdējo pāris nedēļu laikā rajonā ap valdības kontrolēto Avdijivku notikušas smagas artilērijas apšaudes, no jauna piesaistot starptautiskās sabiedrības uzmanību Ukrainas konfliktam, kas saasinājis attiecības starp Rietumiem un Krieviju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu