Makeins slepeni apmeklējis ASV karavīrus Sīrijā

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV republikāņu senators Džons Makeins, kurš ir viens no prezidenta Donalda Trampa asākajiem kritiķiem, pagājušonedēļ slepeni apmeklēja Sīrijas ziemeļus, lai tiktos ar tur stacionētajiem ASV spēkiem un apspriestu kampaņu džihādistu grupējuma «Islāma valsts» sakaušanai, trešdien paziņoja senatora birojs.

Makeina vizīte notika laikā, kad ir gaidāma liela kauja džihādistu padzīšanai no Rakas pilsētas, kas ir «Islāma valsts» pašpasludinātā kalifāta galvaspilsēta. Senatora birojs neminēja precīzu viņa brauciena laiku, bet informēja, ka tas noticis pagājušajā nedēļā.

«Senatora Makeina vizīte bija vērtīga iespēja novērtēt dinamiskos apstākļus uz vietas Sīrijā un Irākā,» teikts viņa biroja paziņojumā. Tajā arī pavēstīts, ka ASV prezidents «ir pareizi pavēlējis pārskatīt ASV stratēģiju un plānus sakaut» minēto grupējumu un Makeins paredz sadarboties ar Trampa administrāciju un armijas līderiem, «lai optimizētu mūsu pieeju».

Makeins, kurš ir Senāta Bruņoto spēku komitejas priekšsēdētājs, ir paudis arvien lielākas bažas par Trampu, tostarp brīdinot par viņa administrācijas «satraucošu disfunkciju» pēc Baltā nama nacionālās drošības padomnieka Maikla Flinna atkāpšanās.

Piektdien savā runā 53.Minhenes drošības konferencē Makeins kritizēja Trampa pasaules uzskatu, žēlojoties par ASV un Eiropā vērojamu novirzīšanos no «universālām vērtībām», kas pirms 70 gadiem izveidoja Rietumu aliansi.

Makeins pirmdien atzinīgi novērtēja Trampa lēmumu izvirzīt armijas ģenerālleitnantu Herbertu Makmāsteru par padomnieku nacionālās drošības jautājumos un nosauca to par «izcilu izvēli».

Makeins klusi apmeklēja Sīriju arī 2013.gadā, lai tiktos ar nemierniekiem, kas cīnās pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēkiem.

Sīrijai nav diplomātisko attiecību ar ASV, tāpēc ASV kongresmeņu apmeklējumi šajā valstī ir neparasta parādība. Kad janvārī Sīriju apmeklēja Pārstāvju palātas republikāņu kongresmene Talsija Gabarda, tiekoties ar Asadu, šī vizīte izpelnījās negatīvu reakciju. Pārstāvju palātas Bruņoto spēku komitejas locekle Gabarda ir paziņojusi, ka viņa ir pret «mūsu neproduktīvo režīma maiņas karu» Sīrijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu