Dienvidkoreja skaļruņos pie robežas atskaņo vēsti par Ziemeļkorejas diktatora pusbrāļa slepkavību

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dienvidkoreja vēsti par Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna pusbrāļa Kima Čennama noslepkavošanu Malaizijā atskaņojusi jaudīgo skaļruņos, kas uzstādīti līdzās robežai ar komunistu režīma pārvaldīto valsti, ceturtdien vēsta Seulas mediji.

Ziemeļkorejas nelaiķa diktatora Kima Čenira vecākais dēls Kims Čennums nomira 13.februārī Malaizijā, kad viņam Kualalumpuras lidostā bija uzbrukušas divas sievietes. Atbilstoši Seulas un Vašingtonas amatpersonu pārliecībai Kima Čennama slepkavību izplānojusi Phenjana.

Ziemeļkorejas mediji par diktatora pusbrāļa nāvi neko neziņoja līdz ceturtdienai, kad oficiālā paziņojumā tika nosodīti Malaizijas izmeklētāji, Čennamu pat nepieminot vārdā.

Tomēr Seula šonedēļ likusi lietā jaudīgus skaļruņus, lai panāktu, ka vēsts par Kima Čennama slepkavību tiek izdzirdēta arī robežas otrā pusē.

«Kims Čennams nomira, kad viņam Malaizijā Kualalumpuras Starptautiskajā lidostā bija uzbrukušas divas neidentificētas sievietes,» sacīja balss pie robežas uzstādītajos skaļruņos.

«Malaizijas varasiestādes informē, ka četri aizdomās turētie ir ziemeļkorejieši, no kuriem viens ir aizturēts.»

Jau ziņots, ka Malaizijas varasiestādes saistībā ar slepkavību ir aizturējušas divas sievietes no Indonēzijas un Vjetnamas, kā arī divus vīriešus – Ziemeļkorejas un Malaizijas pilsoņus.

13.februārī Kualalumpuras Starptautiskajā lidostā apmēram stundu pirms tam, kad 45 gadus vecajam diktatora pusbrālim bija paredzēts iekāpt reisā uz Makao, izlidošanas zālē viņam uz sejas tika uzliets kāds šķidrums.

Zemas kvalitātes novērošanas kameru ierakstos, kas uzņemti no diviem skatu punktiem, redzams uzbrukums vīrietim, kurš, domājams, ir Kims Čennams. Vīrieti no aizmugures sagrābj baltā kreklā tērpusies sieviete, kas vīrietim apliek rokas ap seju un tad ātri dodas prom. Notikuma vietu atstāj arī kāda cita sieviete.

Malaizijas varasiestādes ir aizturējušas ziemeļkorejieti, kurš iedeva toksīnu aizturētajām sievietēm, un meklē vēl septiņus ziemeļkorejiešus.

Četri no meklētajiem ziemeļkorejiešiem ir aizbēguši uz savu valsti, bet pārējie trīs, tostarp viens Ziemeļkorejas vēstniecības darbinieks un viens Ziemeļkorejas aviokompānijas «Air Koryo» darbinieks, domājams, vēl atrodas Malaizijā.

Kims Čennams kādu laiku tika uzskatīts par tēva Kima Čenira potenciālo amata mantinieku, tomēr pēc skandāla, kas izraisījās, Kimam Čennamam 2001.gadā mēģinot ar viltotiem dokumentiem ieceļot Japānā, lai tur apmeklētu Disnejlendu, viņš tēva labvēlību zaudēja. Kopš tā laika viņš dzīvojis ārpus valsts, galvenokārt Ķīnai piederošajā Makao.

Pēc Kima Čenira nāves 2011.gada decembrī par Ziemeļkorejas diktatoru kļuva Kims Čenuns.

Kims Čennams bija pazīstams kā reformu aizstāvis. Reiz kādam Japānas laikrakstam viņš sacīja, ka neatbalsta varas mantošanu pa dinastijas līniju. Kima lieta ir pirmais tik prominenta ziemeļkorejieša nāves gadījums kopš 2013.gada decembra, kad Ziemeļkorejā ar nāvi tika sodīts diktatora tēvocis Čans Sonthēks.

Kāda ir Ziemeļkorejas Kimu dinastija?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu