Peru prezidents Trampam: «mēs dodam priekšroku tiltiem, ne mūriem»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Peru prezidents Pedro Pablo Kučinskis piektdien kļuva par pirmo Latīņamerikas valsts līderi, kas apmeklējis ASV prezidentu Donaldu Trampu Baltajā namā, un sacīja, ka dod priekšroku «tiltiem, ne mūriem», viegli norādot uz Trampa solījumu celt mūri gar Meksikas robežu.

Bijušais Volstrītas baņķieris Kučinskis, kurš guvis izglītību ASV, ir ieņēmis stingru nostāju pret Trampa programmu «Amerika vispirms», kamēr daudzi citi Latīņamerikas politiķi klusē par to.

78 gadus vecais Kučinskis raksturoja savu tikšanos ar Trampu kā «sirsnīgu un konstruktīvu». Viņš sacījis Trampam, ka ir ieinteresēts cilvēku brīvā kustībā, uzsverot, ka tai jānotiek «legāli», un arī runājis par tirdzniecību un ekonomisko

attīstību.

Kučinskis bija asi kritizējis Trampu ASV prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā un pajokojis, ka viņš «ar zāģi» pārtrauktu diplomātiskās attiecības ar ASV, ja Tramps īstenotu savu solījumu uzcelt mūri gar Meksiku, ko viņš salīdzināja ar Berlīnes mūri. Piektdien Kučinskis sacīja, ka «mēs dodam priekšroku tiltiem, ne mūriem».

Latīņamerikas valstu līderi, pat tāds ASV kritiķis kā Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro, lielākoties ir izvairījušies nostāties Meksikas pusē šajā jautājumā, baidoties sabojāt savas attiecības ar Trampa administrāciju.

Trampam būs grūti neņemt vērā Kučinska padomu, sacīja reģionālās organizācijas «Amerikas Padome» viceprezidents Braiens Vinters.

Kučinskis, kurš atteicās no ASV pilsonības, lai kandidētu Peru prezidenta vēlēšanās, ir veiksmīgs biznesmenis ar dziļu ietekmi Ņujorkas varas aprindās, kur viņš gadiem ilgi dzīvojis un strādājis. Viņa nozīmību pastiprina arī Peru panākumi darbavietu radīšanā un ekonomikas izaugsmē.

«Savas biogrāfijas, kā arī Peru panākumu dēļ, Kučinskis varbūt ir cienīgāks tieši runāt ar Trampu nekā jebkurš cits prezidents Latīņamerikā,» uzskata Vinters.

Īsās piezīmēs Ovālajā kabinetā pirms šīs tikšanās Tramps sacīja, ka viņi abi kādu laiku pazinuši viens otru un ka uzņemt Kučinski Vašingtonā viņam ir pagodinājums.

«Peru ir bijusi fantastisks kaimiņš,» teica Tramps. «Mums ir bijušas lieliskas attiecības, kas tagad ir labākas nekā jebkad agrāk.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu