Irāna no Kazahstānas vēlas iegādāties 950 tonnas urāna

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Irāna vēlas tuvāko trīs gadu laikā no Kazahstānas iegādāties 950 tonnas urāna koncentrāta, lai attīstītu Irānas civilo kodolprogrammu, sestdien paziņojis Irānas Atomenerģijas organizācijas vadītājs Ali Akbars Salehi.

Irānas lūgums jau iesniegts Starptautiskajai Atomenerģijas aģentūrai, kas pārrauga 2015.gadā parakstīto Teherānas un pasaules lielvaru vienošanos par Irānas kodolprogrammu.

Salehi norādīja ziņu aģentūrai ISNA, ka iepirkums notiks «trīs gadu laikā».

Viņš atklāja, ka daļa no iepirktā urāna koncentrāta tiks pārvērsta urāna heksafluorīda gāzē, kas vēlāk tiks pārdota atpakaļ Kazahstānai.

Kodolvienošanās ļauj Irānai bagātināt urānu līdz 3,5% līmenim un pārdot to ārzemēs.

Kodolieroču izgatavošanai urāna bagātināšanas līmenim jāsasniedz 80% vai vairāk.

Salehi atklāja, ka Irāna pēc kodolvienošanās stāšanās spēkā jau saņēmusi apmēram 382 tonnas urāna koncentrāta, lielākoties no Krievijas.

Saskaņā ar vienošanos Irānai ļauts darbināt aptuveni 5000 centrifūgas «IR-1», un tā izmēģina uzlabotus centrifūgas variantus, kas spēj saražot lielāku daudzumu bagātinātā urāna.

Visi izmēģinājumi notiek Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras uzraudzībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu