Malaizijas lidosta atzīta par drošu pēc Ziemeļkorejas vadoņa pusbrāļa nāves

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MOHD RASFAN / AFP

Malaizijas policija ir atzinusi Kualalumpuras lidostu par «drošu» pēc pārbaudes, kurā tika meklēta toksisku ķimikāliju un citu bīstamu vielu klātbūtne pēc Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna pusbrāļa Kima Čennama slepkavības šajā lidostā.

Kodolieroču un radiācijas eksperti piedalījās šajā pārbaudē pēc tam, kad noskaidrojās, ka slepkavībā izmantots letāls nervu toksīns VX, kas tiek ražots ķīmiskajiem ieročiem.

Pārbaudes operācija tika veikta svētdienas rītā gandrīz divas nedēļas pēc lidostā notikušā incidenta.

Lidostas terminālis turpināja darboties, kamēr tika veikta pārbaude vienlaikus pirmajā, otrajā un trešajā stāvā.

Ķimikāliju eksperti aizsargtērpos meklēja šajās telpās iespējamu radioaktīvu materiālu.

Pārbaudes laikā nebija paredzēts neviens avioreiss, tomēr daži ziņkārīgi pasažieri vēroja notiekošo, gaidot vēlākus reisus.

«Šā pārbaudes procesa rezultātā mēs varam apstiprināt, ka nav nekāda bīstama materiāla» lidostas terminālī, preses konferencē paziņoja Malaizijas valsts policijas priekšnieks Abduls Samahs Mats, pasludinot to par «drošu zonu».

Malaizijas policija piektdien paziņoja, ka Kims Čennams ir noslepkavots ar ļoti toksisko VX, kas ir bez garšas un smaržas. VX pēdas ir atrastas uz mirušā vīrieša sejas un acīm.

13.februārī Kualalumpuras starptautiskajā lidostā apmēram stundu pirms tam, kad 45 gadus vecajam diktatora pusbrālim bija paredzēts iekāpt reisā uz Makao, izlidošanas zālē viņam uz sejas tika uzliets vai uzziests kāds šķidrums. Uzbrukumu veikušas divas sievietes. Viņš, sāpēs mokoties, tika nogādāts lidostas klīnikā, bet pa ceļam uz vietējo slimnīcu nomira.

Autopsijā noskaidrots, ka nāves cēlonis nebija sirdslēkme, un izmeklētāji ir koncentrējušies uz versiju, ka Kimam uz sejas uzlieta vai uzziesta toksiska viela. Dienvidkorejas un ASV amatpersonas uzskata, ka Kimu Čennamu nogalinājuši Ziemeļkorejas atsūtīti aģenti.

Malaizijā policijas apcietinājumā atrodas divas sievietes - vjetnamiete un indonēziete -, kas, kā uzskata izmeklētāji, pastrādājušas slepkavību, kā arī viens ziemeļkorejietis, kurš var būt iedevis šīm sievietēm indi slepkavībai.

Malaizija ceturtdien lūdza Interpolu izsludināt starptautiskajā meklēšanā četrus ziemeļkorejiešus, kas tiek turēti aizdomās par līdzdalību Kima Čennama slepkavībā un pēc tās atstājuši Malaiziju, žurnālistiem pavēstīja Malaizijas policijas priekšnieks Halids Abu Bakars.

Halids trešdien paziņoja, ka vēl divi cilvēki - Ziemeļkorejas diplomāts un šīs valsts lidsabiedrības līdzstrādnieks - izsludināti meklēšanā, jo izmeklētāji vēlas viņus nopratināt. Šie abi aizdomās turētie, pēc visa spriežot, joprojām ir Malaizijā, sacīja Halids.

Kims Čennams kādu laiku tika uzskatīts par tēva Kima Čenira potenciālo amata mantinieku, tomēr pēc skandāla, kas izraisījās, Kimam Čennamam 2001.gadā mēģinot ar viltotiem dokumentiem ieceļot Japānā, lai tur apmeklētu Disnejlendu, viņš tēva labvēlību zaudēja. Kopš tā laika viņš dzīvojis ārpus valsts, galvenokārt Ķīnai piederošajā Makao.

Pēc Kima Čenira nāves 2011.gada decembrī par Ziemeļkorejas diktatoru kļuva Kims Čenuns.

Kims Čennams bija pazīstams kā reformu aizstāvis. Reiz kādam Japānas laikrakstam viņš sacīja, ka neatbalsta varas mantošanu pa dinastijas līniju. Kima lieta ir pirmais tik prominenta ziemeļkorejieša nāves gadījums kopš 2013.gada decembra, kad Ziemeļkorejā ar nāvi tika sodīts diktatora tēvocis Čans Sonthēks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu