Krievijas varasiestādes veic kratīšanu cilvēktiesību aizstāves Zojas Svetovas dzīvoklī

LETA/GRANI.RU
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/TASS/LETA

Krievijas varasiestādes otrdien Maskavā veic kratīšanu žurnālistes un cilvēktiesību aizstāves Zojas Svetovas dzīvoklī, paziņojusi viņas advokāte.

Kratīšanas faktu apstiprinājis arī viņas dēls žurnālists Timofejs Dzjadko. «Manu vecāku mājās Maskavā notiek kratīšana «Jukos» un «Atvērtās Krievijas» lietas ietvaros. Kratīšana sākās ap 11 rītā,» pavēstīja Dzjadko.

«Pēc mūsu informācijas, viņas dzīvoklī atrodas 12 cilvēku liela izmeklēšanas grupa. Izmeklēšanas grupu vada īpaši svarīgu lietu izmeklētājs,» paziņoja fonds «Atvērtā Krievija». «Visticamāk, kratīšana pie Svetovas saistīta ar «Jukos» pamata lietu.»

Kā pavēstīja Svetovas advokāte Anna Stavicka, drošībnieki dzīvoklī lejupielādē informāciju no datoriem, izskata dokumentus un grāmatas. Viņa apstiprināja, ka kratīšana ir saistīta ar 2003.gada lietu, kurā «Jukos» vadība figurē līdzekļu izlaupīšanā. «No izmeklēšanas skatu punkta ar šiem nolaupītajiem līdzekļiem notiek dažādu organizāciju, fizisko personu, tostarp Zojas Svetovas finansēšana».

Svetova ir opozīcijas žurnāla «The New Times» komentētāja un aktīvi sadarbojas ar bijušā Krievijas naftas kompānijas «Jukos» vadītāja un Kremļa kritiķa Mihaila Hodorkovska dibināto fondu «Atvērtā Krievija».

Hodorkovskis, kurš tolaik bija Krievijas bagātākais cilvēks, tika aizturēts 2003.gada 25.oktobrī, kad viņš bija «Jukos» vadītājs un viens no tā akcionāriem, pēc apsūdzības līdzekļu izlaupīšanā un nodokļu nemaksāšanā. 2005.gadā viņš tika atzīts par vainīgu krāpniecībā un citos ekonomiskos noziegumos. Pēc vairākām pārsūdzībām viņam piespriestais ieslodzījuma termiņš bija desmit gadi un desmit mēneši.

Hodorkovskis, neatzīstot savu vainu, 2013.gadā nosūtīja Krievijas prezidentam Putinam lūgumu par apžēlošanu ģimenes apstākļu dēļ. Putins 2013.gada 20.decembrī parakstīja dekrētu par apžēlošanu, un Hodorkovskis tika atbrīvots.

Pēc apžēlošanas Hodorkovskis ar ģimeni dzīvo Šveicē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu