Dāņu skolaspuika nejauši uziet II pasaules kara lidmašīnu un pilota kaulus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kad Klauss Kristiansens no Birkelses Dānijā joka pēc savam dēlam vēstures mājasdarba izpildīšanai ieteica doties atrast netālajā laukā it kā avarējušo Otrā pasaules kara laika lidmašīnu, viņam ne prātā nenāca, ka tas tiešām varētu notikt, vēsta BBC.

Taču tieši tā arī bija. 14 gadus vecais Daniels Romss Kristiansens atrada vācu kara lidmašīnas «Messerschmitt» atlūzas, kā arī pilota mirstīgās atliekas. K. Kristiansens atceras, ka vectēvs reiz viņam teicis, ka 1944. gada novembrī netālajā laukā nogāzusies lidmašīna. Viņš gan domājis, ka atlūzas jau sen ir atrastas un aizvāktas.

Daniels lidmašīnas meklējumos devās kopā tēvu. Abi bija bruņojušies ar metāla detektoru, taču neko atrast necerēja un bija pārsteigti, kad metāla detektors sāka pīkstēt. Abi sāka rakt, taču saprata, ka pašu spēkiem to izdarīt nevarēs, tāpēc no kaimiņa aizņēmās ekskavatoru. Aptuveni sešu metru dziļumā atklājies lidmašīnas karkass.

Viņu «ķērienā» bijis arī «ME 109 Messerschmitt» lidmašīnas dzinējs, Vācijas gaisa spēku «Luftwaffe» munīcija, kā arī mirušā apkalpes locekļa kauli.

«Sākumā tā nemaz neizskatījās pēc lidmašīnas,» K. Kristiansens atklāja BBC. «Tās bija varbūt 2000-5000 lidmašīnas detaļas. Bet tad mēs atradām motoru... Un tad – kaulus, kā arī pilota apģērba detaļas.»

Foto: Reuters/Scanpix

Turpinot meklēt, tēvs ar dēlu atraduši arī dažādas pilota personīgās mantas – grāmatas un naudas maku. «Tā bija vai nu maza Bībele, vai arī «Mana cīņa» – grāmata atradās kabatā. Mēs to neaiztikām, ielikām maisiņā. Nu par to gādā muzejs. Es domāju, ka šajos papīros ir daudz informācijas,» stāsta Kristiansens vecākais.

Atskārtis, ka ir atraduši ko neparastu, fermeris sazinājās ar Otrā pasaules kara vēsturniekiem un Dānijas varasiestādēm. Lauks, kurā atrasta lidmašīna, ticis izmantots «labībai vai ganībām».

Viņa ģimene uz šī lauka strādājusi gadu desmitiem, nenojaušot par noslēpumiem, ko tas glabā. «Mēs nekad neko netikām manījuši uz zemes virsmas,» saka Kristiansens. «Pat ne mazāko metāla gabaliņu.»

Vectēvs esot stāstījis daudz leģendu, par kurām nekad nevarēja zināt, vai tās ir patiesas. «Šī izrādījās patiesa. Varbūt man vajadzēja viņā rūpīgāk ieklausīties, kad viņš vēl bija dzīvs.»

Policija šobrīd ir norobežojusi lauku, lai veiktu izmeklēšanu. Tā kā tika atrasta arī munīcija, tika izsaukti sapieri, lai to aizvāktu.

Tiesu medicīnas eksperti šobrīd strādā, lai varētu identificēt pilota mirstīgās atliekas.

«Droši vien tas ir pilots, kuru apglabās Vācijā. Es ceru, ka tā būs,» saka K. Kristiansens.

Foto: Reuters/Scanpix
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu