Krievijā pirmajā piketā pēc atbrīvošanas no ieslodzījuma aizturēts opozicionārs Dadins

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas opozicionārs Ildars Dadins piektdien uz īsu brīdi tika aizturēts savā pirmajā piketā pēc atbrīvošanas no ieslodzījuma.

Policija Dadinu aizturēja piektdien, kad viņš pie Tieslietu ministrijas bija ieradies ar plakātu, kurā bija prasīts atlaist sodu izpildes dienesta amatpersonas, aģentūrai AFP pavēstīja viņa sieva Anastasija Zotova.

Viņa atklāja, ka policisti Dadinu aizturēja un nogādāja iecirknī pēc tam, kad bija lūguši viņam uzrādīt pasi, ko opozicionārs bija atstājis mājās.

«Dadinam tika atļauts atstāt policijas iecirkni. Apsūdzības viņam nav izvirzītas,» Krievijas valsts zinu aģentūrai «RIA Novosti» pavēstīja Dadina advokāte Ksenija Kostromina.

Maskavas policijas preses pārstāvis tikmēr paziņoja, ka viņa rīcībā nav informācijas par Dadina aizturēšanu.

Dadins piektdien pie Tieslietu ministrijas turēja rokās plakātu, kurā pieprasīts atlaist vairākas amatpersonas, tostarp Karēlijas republikas federālā sodu izpildes dienesta vadītāju.

Dadins pārmaiņus individuālo piketu rīkoja kopā ar cilvēktiesību aktīvistu Ļevu Pnomarjovu.

Jau ziņots, ka 34 gadus vecais Dadins no ieslodzījuma tika atbrīvots 26.februārī.

Krievijas Augstākā tiesa februārī atcēla notiesājošo spriedumu Dadinam un slēdza viņa lietu.

2015.gada decembrī Dadinam par nesankcionētām viena cilvēka protesta akcijām tika piespriests trīs gadu ieslodzījums, kuru apelācijas instance samazināja līdz divarpus gadiem cietumā.

Viņš bija pirmais, kurš tika notiesāts, pamatojoties uz likumu, kas stājās spēkā 2014.gadā pēc plašajām pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu vērstajām protesta demonstrācijām. Ar šo likumu noteikts, ka demonstrāciju rīkošanas noteikumu pārkāpšana, kas izdarīta atkārtoti 180 dienu laikā, atzīstama par kriminālnoziegumu.

Krievijas Konstitucionālā tiesa februārī atstāja šo likumu spēkā, taču uzdeva Dadina lietu pārskatīt.

Šo lēmumu Konstitucionālā tiesa pieņēma pēc tam, kad pēc Dadina sūdzības saņemšanas Eiropas Cilvēktiesību tiesa pieprasīja Krievijai līdz 27.februārim sniegt atbildi Dadina lietā.

Decembrī Dadins paziņoja, ka ieslodzījuma vietā Karēlijas republikas Segežā ticis spīdzināts, un pauda bažas par savu dzīvību. Kolonijas administrācija noliedza šos apgalvojumus, taču vēlāk Dadins tika pārvests uz citu ieslodzījuma vietu Altaja novada Rubcovskā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu