Eksperti: Sočos avarējusī «Tu-154» krišanas brīdī atradusies kontrolētā lidojuma režīmā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Krievijas Aizsardzības ministrijas lidmašīna «Tu-154», kas pērnā gada decembrī nogāzās Melnajā jūrā, līdz pat sadursmei ar ūdens virsmu esot atradusies kontrolētā lidojuma režīmā.

Tā secinājuši eksperti, kuri pētīja avarējušās lidmašīnas «melno kastu» ierakstus un veica datorsimulāciju, raksta «Meduza».

Kā laikrakstam «Kommersant» atklāj aviokatastrofas iemeslu izmeklēšanai tuvu stāvošs avots, eksperti ir konstatējuši, ka lidmašīna 10 sekundes – līdz pat sadursmei ar ūdeni – atradusies kontrolētā lidojuma režīmā.

Eksperti pieļauj, ka ekipāžas komandieris Romāns Volkovs, kurš vadīja lidmašīnu, varētu būt zaudējis orientēšanās spējas telpā.

Versija par ekipāžas kļūdu kļuva par galveno izmeklēšanā jau dažas dienas pēc katastrofas, proti, ka lidaparāts nav ne kritis, ne pikējis, raksta Krievijas ziņu aģentūra «Interfax».

Tomēr avoti uzsver, ka norakstīt lidmašīnas avāriju tikai uz pilota iespējamo kļūdu būtu nepareizi. Visticamāk, avārijas iemesls ir nelabvēlīgu faktoru kopums, tai skaitā arī ekipāžas nogurums.

Uzņemot augstumu tumsā virs jūras, pilots nav kontrolējis lidaparāta stāvokli vizuāli, jo neredzēja priekšā nekādus orientierus, pat ne horizontu. Dezorientēt ekipāžu varēja pat zvaigznes, kas vienlaikus atradās gan virs lidaparāta, gan arī zem tā atspulga veidā uz ūdens virsmas. Saskaņā ar ekspertu vārdiem, šajos sarežģītajos apstākļos pilotam vajadzēja pilnībā uzticēties iekārtām, kuru rādītājus acīmredzot komandieris Volkovs ignorēja, uzticoties savai pieredzei un sajūtām. Tādējādi, piemēram, paātrinājuma brīdī radušās lidaparāta pārslodzes dēļ pilotam varēja rasties ilūzija par augstuma uzņemšanu, lai gan patiesībā lidmašīnas augstums samazinājās, ziņo «Interfax».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu