ASV apsūdz divus Krievijas spiegus par pasaules lielāko kiberuzbrukumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV apsūdzējušas divus krievu spiegus par lielāko jebkad veikto kiberuzbrukumu, ziņo Lielbritānijas medijs «The Independent». ASV Tieslietu departaments paziņojis, ka divi «valsts sponsorēti» Krievijas hakeri ir atbildīgi par ielaušanos starptautiskajā interneta korporācijā «Yahoo» un 500 miljonu kontu zādzību.

Kopā apsūdzības veiktas četriem cilvēkiem, no kuriem divi ir Krievijas drošības dienestu locekļi. ASV varasiestādes jau iepriekš ir apsūdzējušas krievu, kā arī Ķīnas un Irānas valdību sponsorētus hakerus, taču šī ir pirmā reize, kad par kibernoziegumiem apsūdzētas arī Krievijas izlūkdienestu amatpersonas.

Apsūdzētie FDD virsnieki identificēti kā Dmitrijs Dokučajevs un Igors Suščins. Viņi «aizsargājuši, vadījuši, apgādājuši un apmaksājuši noziedzīgos hakerus,» norādīja ASV ģenerālprokurora palīga vietas izpildītāja Mērija Makorda. FDD tiešo uzbrukumu veikšanai bija nolīgusi Alekseju Belanu un Karimu Baratovu. Kazahstānas pilsonis Baratovs, kuram ir arī Kanādas pilsonība, pamatojoties uz ASV izsniegtu orderi, šonedēļ tika aizturēts Kanādā.

Informācija par otru aizdomās turamo hakeri - 29 gadus veco Latvijā dzimušo Belanu, kurš tagad ir Krievijas pilsonis un rezidents, pagaidām nav pieejama.

Hakeri uzlauzuši vismaz pusmiljonu «Yahoo» lietotāju e-pasta kontu,

un starp cietušajiem uzņēmuma klientiem ir gan Krievijas, gan ASV amatpersonas, gan krievu žurnālisti, gan finanšu pakalpojumu sniedzēji, gan citu uzņēmumu darbinieki. Uzbrukumiem pakļauti arī diplomātu un militārpersonu konti.

Hakeri nozaguši datus, kas saturējuši vārdus, e-pastus un paroles, taču ne finanšu informāciju,

ziņo CNN. Ielaušanās «Yahoo» notikusi vismaz divas reizes, un uzņēmums iepriekš izteicās, ka 2014. gada septembra ielaušanās bija kādas «valsts sponsorēta», taču neatklāja, ko tur aizdomās.

«Yahoo» e-pasta sistēmas kontu uzlaušana tika atklāta pagājušajā gadā. Amatpersonas norāda, ka iegūtā informācija izmantota gan finansiāla labuma gūšanai, gan spiegošanai.

Ar sīkāku informāciju ASV Tieslietu departaments nākšot klajā vēlāk.

Pagaidām nav zināms, vai apsūdzētie iesaistīti abos ielaušanās gadījumos, vai vienā no tiem.

Apsūdzības izdarītas jau pieaugošās spriedzes apstākļos starp Krieviju un ASV par kiberieroču izmantošanu. ASV izlūkdienesta aģentūras iepriekš apsūdzējušas Krieviju par ASV Demokrātu partijas par e-pastu uzlaušanu un to satura nopludināšanu, lai ietekmētu vēlēšanas par labu republikānim Donaldam Trampam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu