Lietuvā apsvērs iespēju par alkoholu ļaut norēķināties tikai ar karti

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvā izteikts jauns ierosinājums par to, kā samazināt alkohola pieejamību - premjerministrs Sauļus Skvernelis, šonedēļ tiekoties ar uzņēmējiem, nācis klajā ar ideju ļaut norēķināties par alkoholu tikai ar maksājumu kartēm, raksta portāls «15min.lt».

«Apsvēršanas vērts ir variants ļaut iegādāties alkoholu, norēķinoties par to tikai ar maksājumu kartēm, kā arī samazināt alkohola tirdzniecības licenču skaitu - visi šie soļi ļaus paraudzīties, vai Lietuvā samazinās alkohola patēriņš. Ja izdosies panākt vēlamo rezultātu, tad varēsim atteikties no plāniem veidot specializētos veikalus,» premjera teiktais citēts Lietuvas uzņēmējdarbības konfederācijas paziņojumā presei.

Lietuvas Banku asociācijas prezidents Stasis Krops portālam sacījis, ka atbalsta šo ideju, taču tāda iespēja vēl jāanalizē un tās īstenošanai būs nepieciešamas investīcijas.

Lietuvā strādājošās bankas cenšas panākt, lai pārejā no skaidras naudas norēķiniem uz maksājumu karšu izmantošanu valsts sasniegtu Rietumeiropas līmeni, bet pagaidām Lietuva šai ziņā atpaliek no abām pārējām Baltijas valstīm.

Pēc Kropa teiktā, premjera un uzņēmēju tikšanās laikā runāts par to, kā kontrolēt bērniem paredzēto uzturlīdzekļu izlietojumu.

«Tāda kontroles metode - ļaut norēķināties tikai ar karti - ir iespējama,» norādījis Banku asociācijas vadītājs.

Lietuvas varas iestādēm nopietnas raizes sagādā tie vecāki, kuri bērnu uzturam paredzētos līdzekļus vienkārši nodzer. Tādēļ tiek domāts, kā ar tehniskiem līdzekļiem šādu iespēju novērst.

Kā norāda portāls, mazie uzņēmēji un reizumis arī lauku veikalu īpašnieki žēlojas, ka viņiem neatmaksājas iegādāties karšu termināļus, jo par katru norēķinu reizi banka ietur maksu, un, jo mazāks uzņēmējs, jo šī maksa var iznākt lielāka.

Taču Krops norādījis, ka pēdējā laikā izcenojumi samazinājušies un karšu termināļus pasūta aizvien vairāk tirgotāju.

Uz jautājumu, kā būs ar tiem cilvēkiem, kuriem norēķinu karšu nav, Banku asociācijas vadītājs atbildējis, ka tā nav problēma. «Ja valdība tā nolems, bankas izdalīs kartes bez maksas,» viņš piebildis.

Pērnruden Seima vēlēšanās uzvarējusī Zemnieku un zaļo savienība savā priekšvēlēšanu programmā paredzēja radikālu alkohola kontroli, paturot prātā nopietnās problēmas, kuras alkohols radījis Lietuvas sabiedrībai.

Cita starpā paredzēts veidot specializētos alkohola veikalus, noteikt lielāku vecumu, no kura var sākt lietot alkoholu, un pagarināt laiku, kad alkohola tirdzniecība aizliegta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu