Stoltenbergs aicina NATO dalībvalstis pieklusināt retoriku

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Visām NATO dalībvalstīm ir jāpieklusina sava retorika un jāizvairās no spriedzes uzkurināšanas alianses iekšienē un tā vietā jāpievēršas ārējiem draudiem, ceturtdien paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

«Mūsu demokrātijas sastāvdaļa ir stingras un atklātas debates starp NATO locekļiem,» vizītes laikā Dānijā pavēstīja Stoltenbergs.

«Tajā pat laikā ir svarīgi izrādīt savstarpēju cieņu. Mans vēstījums visiem NATO locekļiem ir tāds, ka viņiem ir jāveicina saspīlējuma mazināšana, lai mēs izvairītos no problēmu radīšanas starp NATO valstīm,» norādīja Stoltenbergs. «NATO valstīm vairāk jākoncentrējas uz ārējiem draudiem, ar kuriem saskaras alianse.»

Kā ziņots, oficiāli avoti Austrijā trešdien apstiprināja, ka domstarpības starp Turciju un Eiropas valstīm sākušas ietekmēt arī NATO darbu.

Avoti atklāja, ka Turcija sākusi bloķēt sadarbību starp NATO dalībvalstīm un alianses partnervalstīm, tostarp ar Austriju.

Turcija šādi sākusi rīkoties pirms vairākiem mēnešiem, kad Austrijas valdība aicināja apturēt sarunas par Turcijas pievienošanos Eiropas Savienībai (ES).

Austrija asi kritizēja Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana vēršanos pret politiskajiem oponentiem pēc jūlijā notikušā neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma.

«Bijuši centieni atrisināt šo lietu diplomātiski, bet līdz šim risinājums nav atrasts,» aģentūrai DPA atzina Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis. Viņš apstiprināja, ka Turcija bloķē sadarbību ar Austriju, bet neatklāja, kāds tam ir politiskais fons.

1994.gadā izveidotās programmas «Partnerattiecības mieram» ietvaros NATO pašreiz sadarbojas ar 22 valstīm, kas nav tās dalībvalstis, tostarp ar Austriju, Armēniju, Ukrainu un Uzbekistānu.

Turcijas blokāde var radīt nopietnus šķēršļus šai sadarbībai, piemēram, karavīriem no partnervalstīm var tikta liegta iespēja turpmāk apmeklēt NATO militāro akadēmiju Romā, vai arī var rasties problēmas NATO operāciju plānošanā, kur jāiesaista partnervalstis.

Tā kā Turcija nevar izšķirties, kuras NATO partnervalstis izslēgt no sadarbības, tā bloķē visas grupas darbu.

Vairākas partnervalstis, piemēram, Zviedrija un Somija, ir rakstiski brīdinājušas NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, ka Turcijas īstenotajai blokādei var būt nopietnas sekas, vēsta Vācijas laikraksts «Die Welt».

Turcijas delegācija NATO aģentūrai DPA komentārus nesniedza, bet NATO preses dienests paziņoja, ka NATO paļaujas uz to, ka Turcija un Austrija ātri atrisinās savas divpusējās domstarpības.

Tomēr NATO partnervalstis nav optimistiskas.

«Es nedomāju, ka blokāde drīzumā tiks atcelta,» sacīja Zviedrijas misijas NATO vadītāja vietnieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu