Nabadzīgie dzīves apstākļi melnstrādnieku ciematā Pekinas nomalē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Ķīnas galvaspilsētas Pekinas nomalē ir vieta, kuru dēvē par Melnā tilta ciematu (Black Bridge Village). Tajā gaužām neapskaužamos apstākļos mīt migranti, kuri iztikas nolūkos Pekinā strādā slikti apmaksātus nekvalificētus darbus.

Melnā tilta ciematu ieskauj dzelzceļa sliedes, kas savulaik tika izmantotas, lai testētu ātrvilcienus. Būtībā tā ir sala, kas ir pilnībā atdalīta no netālu esošās metropoles. Visi tās iemītnieki ir strādnieki-migranti, kuri ieradušies no visas valsts kā nekvalificētais darbaspēks – apkopēji, pavāri, sagādnieki.

Iemesls, kāpēc šie cilvēki mitinās noplukušajā ciematā, ir gaužām vienkāršs, proti, augstās īres cenas pilsētā, kā arī ierobežojošā reģistrācijas sistēma – hukou.

Katra ģimene dzīvo vienā istabā ar gultu un galdu, bez ūdens. Turīgākajiem ir arīdzan televizors. Priekšnamā ir virtuve, kuru dala 10-15 cilvēki. Tur arī pieejama izlietne.

Foto: AFP/Scanpix

Ziņu aģentūras AFP korespondente Jana Deludži raksta, ka, staigājot pa ciemata ieliņām, gaisā jūtami visdažādākie aromāti: «Sākot ar ceptiem ķiplokiem un ingvera koplietošanas virtuvēs, beidzot ar garšvielām no Sičuaņas provinces, no kurienes nāk daudzi iedzīvotāji, vai arī pelmeņiem un baltmaizes mantou, kas raksturīgi valsts ziemeļu daļas iedzīvotājiem.»

Sliktos dzīves apstākļus šie cilvēki kompensē ar draudzību. Tā ir īsta komūna – visi visus pazīst. Ļaudis ir draudzīgi, smaidīgi, kas nav raksturīgi citiem Pekinas rajoniem vai lielpilsētai.

Taču ne visi šai ciematā, kur izglītības un veselības aprūpes iespējas ir ierobežotas, ir nabadzīgi. Piemēram, Jangai, kura Melnā tilta ciematā mīt kopā ar vīru, dzimtajā Dzjansu provincē pieder plaša divstāvu māja. Taču viņa apzināti izvēlējusies dzīvot šeit, lai iekrātu maksimāli daudz naudas. Viņa ārzemnieku ģimeņu mājās strādā par apkopēju, savukārt vīrs iztiku pelna ar celtniecības darbiem. Kopā viņi nopelna 10 tūkstošus juaņu (1500 dolāri), kas pieklājīga naudas summa. Vidējā alga pilsētu rajonos 2015. gadā bija 6000 juaņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu