Vācijas AM vēlas mainīt kārtību, kādā tiek vērtēts NATO dalībvalstu ieguldījums aliansē

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena piektdien aicināja mainīt veidu, kādā tiek vērtēts NATO dalībvalstu ieguldījums aliansē.

Ministre norādīja aģentūrai AFP, ka NATO ieteiktais mērķis aizsardzībai atvēlēt vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) parāda nepilnīgu skatu uz valsts patieso pienesumu.

«Mans jautājumus ir - kurš patiešām sniedz pievienoto vērtību aliansei?» viņa uzsvēra.

Fon der Leiena rosināja ieviest «aktivitātes indeksu», kurā tiktu ņemta vērā dalība misijās ārvalstīs.

ASV prezidents Donalds Tramps ir radījis bažas Eiropā, paziņojot, ka NATO ir «novecojusi» un nespēj pretoties islāmistu teroristiem. Trampa administrācija ir vairākkārt aicinājusi sabiedrotos pildīt alianses ieteikumu aizsardzībai atvēlēt vismaz 2% no IKP.

NATO ikgadējā ziņojumā atzīts, ka tikai piecas valstis - ASV, Grieķija, Igaunija, Lielbritānija un Polija - sasniedz šo mērķi. ASV viena pati nodrošina 70% no visu alianses dalībvalstu aizsardzības izdevumiem.

Vācija, kuras militāristiskā pagātne likusi tai būt atturīgai aizsardzības jautājumos, šobrīd aizsardzībai atvēl 1,2% no IKP.

Palielinājums līdz 2% nozīmētu, ka Vācijas aizsardzības budžets būtu salīdzināms ar Krievijas - 65 miljardi eiro -, bet aizsardzības izdevumu krasa palielināšana Vācijā ir pretrunīgi vērtējams jautājums pirms septembrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Fon der Leiena atzina, ka Vācijas bruņotajiem spēkiem «steidzami ir vajadzīga modernizācija», un aizsardzības tēriņu palielināšana ir «vienkārši godīguma jautājums aliansē».

«Vācijai ir spēcīga ekonomika. Neviens mūsu partneris nesaprastu, ja mēs nedotu savu ieguldījumu, kamēr nabadzīgākas valstis ir savilkušas ciešāk savas jostas, lai izpildītu mērķi,» atzina ministre.

Viņa tomēr rosināja, ka, domājot par 2% mērķi, jāņem vērā tas, kuras valstis piedalās NATO misijās un mācībās, vai arī nodrošina personālu un aprīkojumu.

Fon der Leiena arī paziņoja, ka Vācijas darbi sakrīt ar vārdiem, jo 2018.gada aizsardzības budžetā paredzēts 3,9% pieaugums.

«Tas nozīmē, ka mēs [aizsardzības budžets] augam divreiz straujāk par visu budžetu. Es esmu par to pateicīga,» atzina ministre, kas ir kancleres Angelas Merkeles vadītās Kristīgo demokrātu savienības (CDU) politiķe.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu