Junkers: Nāvessoda atjaunošana Turcijā pieliks punktu sarunām par iestāšanos ES

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žaks Klods Junkers svētdien paziņojis, ka nāvessoda atjaunošana Turcijā ir «sarkanā līnija» Ankaras sarunās par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES).

«Ja Turcijā tiks atjaunots nāvessods, tas novedīs pie sarunu izbeigšanas,» intervijā vācu laikrakstam «Bild» atzina Junkers.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans sestdien izteicās, ka, viņaprāt, Turcijas parlaments pēc aprīlī gaidāmā referenduma par pretrunīgi vērtēto prezidenta pilnvaru paplašināšanu, atbalstīs augstākā soda mēra atjaunošanu.

Neskatoties uz to, Junkers izteicās, ka viņš neatbalsta pilnīgu iestāšanās sarunu pārtraukšanu ar Turciju.

«Nav jēgas censties nomierināt [Erdogana] nervus, apturot sarunas, kas pat nenotiek,» norādīja EK prezidents.

Tikmēr Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriēls intervijā žurnālam «Der Spiegel» atzinis, ka šobrīd «mēs esam tālāk nekā jebkad no Turcijas uzņemšanas ES».

Turcija no nāvessoda atteicās 2004.gadā, pildot ES priekšnoteikumus iestāšanās sarunu uzsākšanai.

Taču tagad Ankara apgalvo, ka tai jāņem vērā tautas vēlmes, lai varētu atbilstoši sodīt pagājušā gada neveiksmīgā militārā apvērsuma vadoņus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu