Pētnieks: Nevajag Krieviju kaitināt, tā funkcionē pēc iekšējās loģikas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Nav svarīgi, ko dara NATO, ASV vai Eiropa, jo Krievija funkcionē pēc iekšējās loģikas, aģentūrai LETA norāda Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra pētnieks Mārtiņš Hiršs.

«Nevajag neko darīt, lai Krieviju kaitinātu. Baraks Obama līdz šim bija izdevīgākais prezidents Krievijai, ja neskaita Donaldu Trampu. Bija centieni restartēt attiecības, sadarboties, bet vienalga Krievija sāka agresiju Ukrainā,» domā Hiršs. Krievijas argumenti par to, ka NATO ar savām darbībām provocē Krieviju, neiztur kritiku, jo tādā gadījumā Obamas prezidentūras laikā attiecībām ar Krieviju vajadzēja būt vislabākajām, kādas vien bijušas, uzsver pētnieks.

Viņaprāt, NATO štābu pārcelšana tuvāk alianses robežām, uz ko aicināja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, ir normāla stratēģija un vēlme iegūt lielāku NATO klātbūtni. Viss notiek pakāpeniski, sākumā tās ir regulāras apmācības, pēc tam ASV karavīru klātbūtne, kam seko tas, ka šobrīd karavīri atrodas katrā Baltijas valstī un Polijā, un kad šādas darbības jau ir notikušas, ir vēlme pēc vēl lielākas NATO iesaistes, atzīmē Hiršs.

Kā ziņots, Grībauskaite, 16.martā Viļņā tiekoties ar NATO spēku virspavēlnieku Eiropā ģenerāli Kērtisu Skaparoti, aicinājusi pārcelt alianses štābus tuvāk tās austrumu robežām, norādīdama, ka to pašreizējais izvietojums joprojām vairāk atbilst Aukstā kara laiku loģikai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu