Japāna un Krievija vienojas par militārās sadarbības nostiprināšanu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Japāna un Krievija pirmdien vienojušās pastiprināt militāro sadarbību, lai vērstos pret Ziemeļkorejas radītajiem kodoldraudiem.

Drošības jautājumiem veltītajās sarunās Tokijā, kas bija pirmā šāda formāta krievu un japāņu amatpersonu tikšanās kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, abas valstis vienojās kopīgi aicināt Phenjanu atteikties no savas kodolprogrammas un raķešu izmēģinājumiem.

Tikai pirms divām nedēļām Ziemeļkoreja palaida četras ballistiskās raķetes, kas piezemējās Japāņu jūrā.

Tokija un Maskava pieprasīs Phenjanai pakļauties ANO rezolūcijām, kas aizliedza šādus izmēģinājumus.

Kamēr Japānas ārlietu ministrs Fumio Kisida tikās ar savu Krievijas kolēģi Sergeju Lavrovu, paralēli notika aizsardzības ministres Tomomi Inadas sarunas ar viņas krievu kolēģi Sergeju Šoigu.

Iepriekšējās sarunas tā dēvētajā divi plus divi formātā notika 2013.gada novembrī.

«Divi plus divi sarunas, kas saved kopā četrus ministrus, ne tikai veicina uzticības veidošanu, bet arī reģionālo mieru un stabilitāti,» kopīgajā preses konferencē uzsvēra Kisida.

Tajā pašā laikā Krievija izteica savus iebildumus pret ASV pretgaisa aizsardzības sistēmas izvēršanu Dienvidkorejā, apgalvojot, ka tā nelīdzsvarojot Phenjanas draudus.

Savukārt Inada pauda Tokijas neapmierinātību ar pieaugošo Krievijas militāro klātbūtni Kuriļu salās, kuras Japāna uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu.

Taču Maskavas pārstāvji to centās attaisnot, apgalvojot, ka tam esot «vienīgi aizsardzības mērķi».

Ministri apstiprināja, ka aprīlī Japānas premjerministrs Sindzo Abe dosies uz Krieviju, kur tiksies ar prezidentu Vladimiru Putinu, ar kuru cita starpā paredzēts apspriest abu valstu teritoriālās domstarpības.

Viņu tikšanās laikā decembrī Japānā abu valstu līderi vienojās par ekonomisko sadarbību šajās teritorijās, tādējādi cenšoties rast kādu virzību jautājumā, kas joprojām liedzis starp abām valstīm noslēgt miera līgumu pēc Otrā pasaules kara.

1945.gadā padomju armijas okupēto Kuriļu salu dienviddaļu Japāna joprojām uzskata par savām Ziemeļu teritorijām. Tokija pretendē uz Iturupas, Kunaširas, Šikotanas un Habomai salām, atsaucoties uz divpusējo 1855.gada Traktātu par tirdzniecību un robežām.

Maskava savukārt uzskata, ka Krievijas suverenitāte pār Dienvidkuriļu salām nav apšaubāma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu