Caur britu bankām izgājušas milzīgas Krievijā atmazgātās naudas summas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmumi no Guardian

Britu elites bankas plašā naudas atmazgāšanas operācijā «apstrādājušas» teju 740 miljonus dolāru, kuru realizējuši Krievijas noziedznieki ar ciešām saiknēm Krievijas valdībā un Krievijas Federālā drošības dienestā, atklājis britu medijs «The Guardian». Starp līdzdalībniekiem arī autokrāta Vladimira Putina brālēns Igors un skandalozi slavenā Latvijas «Trasta komercbanka».

«HSBC», «The Royal Bank of Scotland», «Lloyds», «Barclays» un «Coutts» ir starp 17 Apvienotajā Karalistē bāzētajām bankām vai banku filiālēm, kas nu saskaras ar jautājumiem par līdzdalību starptautiskā noziedznieku kartelī un kāpēc tās neizvairījās no acīmredzami aizdomīgajiem naudas pārskaitījumiem.

Dokumenti, kas nonākuši «The Guardian» rīcībā, liecina, ka četru gadu laikā - no 2010. līdz 2014. gadam – no Krievijas ir «izgājuši» vismaz 20 miljardi dolāru. Izmeklētāji lēš, ka patiesais skaitlis varētu būt 80 miljardi dolāru.

Daļa no miljardiem tika pārskaitīta no Moldovas bankas «Moldindconbank» uz Latvijas Trasta komercbanku, kurai FKTK atņēma licenci 2016.gadā. Izmeklēšanā iesaistītā persona Maija Treija (Finanšu un kapitāla tirgus komisijas Atbilstības kontroles departamenta direktore) somu raidsabiedrībai YLE atklāja, ka nauda «acīmredzami bija vai nu zagta, vai noziedzīgas izcelsmes» un atzīst, ka Trasta komercbankai tikai atņemta bankas licence tieši «naudas atmazgāšanas dēļ».

Izmeklētāji cenšas noskaidrot, kādi pārtikuši un politiski ietekmīgi krievi ir iesaistīti šajā operācijā, sauktā par «Globālo laundromātu». Viņi lēš, ka tā varētu būt aptuveni 500 cilvēku liela grupa, kas ietver oligarhus, Maskavas baņķierus un Federālā drošības dienesta darbiniekus.

Igors Putins, Krievijas prezidenta Vladimira Putina brālēns, bija vienas no Maskavas banku valdes locekļiem, kurā bija krāpšanas shēmā iesaistīti konti.

Lielbritānijā reģistrētiem uzņēmumiem šajā naudas atmazgāšanas shēmā bija būtiska loma. Īstie īpašnieki lielākajai daļai shēmā iesaistīto uzņēmumu ir nezināmi, jo to paredz pretrunīgie ārzonas likumi.

Informāciju par «Globālo laundromātu» nodrošināja ASV bāzētā neatkarīgā organizācija Korupcijas un organizētās noziedzības izpētes centrs («The Organized Crime and Corruption Reporting Project», OCCRP) un «Novaja gazeta». OCCRP datus prezentēja «The Guardian» un mediju partneriem 32 valstīs. Dokumenti ietver detaļas par aptuveni 70 000 banku transakciju, tai skaitā 1920, kas notikušas Apvienotās Karalistes bankās, un 373 – ASV bankās.

Šie dati tiek uzskatīti par daļu no pierādījumiem, kurus Latvijas un Moldovas policija vākušas trīs gadus ilgajā naudas atmazgāšanas izmeklēšanā. Izmeklētāji atšķetinājuši konspirāciju, kas ietvēra miljardiem dolāru pārskaitījumu no aizdomās turamiem Krievijas noziedzniekiem caur Latvijas un Moldovas bankām, kuras pazīstamas ar krāpniecisku darbību.

Pēdas izmeklētājus aizveda uz 96 valstīm un uzņēmumiem ar anonīmiem īpašniekiem. 21 uzņēmums pēc pārbaudes ir likvidēts.

Operācijas mērogs ir satriecis tiesībsargājošo iestāžu amatpersonas. Ieraksti liecina, ka Lielbritānijas un ārzemju bankas ar birojiem Londonā transakcijās ir apstrādājušas 738,1 miljonu dolāru, kas acīmredzami bijusi krimināli iegūta nauda no Maskavas.

Bankas apgalvo, ka viņiem ir speciālas vienības, kas nodarbojas ar finanšu noziegumu atklāšanu, taču maksājumu apmērs – miljardi gadā – darbu sarežģī.

«HBSC» apstrādājusi 545,3 miljonus dolāru, pārsvarā caur savu Honkongas filiāli. «Royal Bank of Scotland», no kuras 71% pieder Apvienotās Karalistes valdībai, cauri «izlaidusi» 113,1 miljonu dolāru. «Couts» – banka, kuru izmanto arī karaliene un kas pieder «Royal Bank of Scotland», – caur savu Šveices filiāli pieņēmusi 32,8 miljonu dolāru lielu maksājumu un pagājušomēnes tikusi sodīta par naudas atmazgāšanu citā gadījumā.

Citas elites bankas, kas figurē «Globālajā laundromātā», ir «Barclays», «NatWest» un «Lloyds». Arī «NatWest» pieder pieder «Royal Bank of Scotland», un caur to izgājis 1,1 miljons dolāru.

ASV lielās bankas apstrādājušas vairāk nekā 63,7 miljonus dolāru. «Citibank» – 37 miljonus, bet «Bank of America» – 14 miljonus dolāru.

«The Guardian» sazinājās ar visām iesaistītajām bankām. Neviena datu autentiskumu nenoliedza, taču visas uzstāja, ka viņiem ir stingra politika pret naudas atmazgāšanu.

«The Guardian» raksta, ka, lai arī visām lielajām britu bankām draud jautājumi par to, kāpēc tās nav brīdinājušas par aizdomīgiem naudas darījumiem, tās vien apstrādājušas naudu, kas jau tikusi atmazgāta.

Tikmēr laikraksts norāda, ka ASV bankas, tostarp «CitiBank» un «Bank of America» ir tās, kas rada bažas par iespējamu naudas atmazgāšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu