Miris Ziemeļīrijas valstsvīrs Makginess

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

66 gadu vecumā miris bijušais Ziemeļīrijas pirmā ministra vietnieks Mārtins Makginess, kurš savulaik bija arī Īru republikāņu armijas (ĪRA) komandieris, otrdien pavēstīja partija «Sinn Fein». Īru republikāņu armija 1969. gadā uzsāka vardarbību pret britu armiju un valsts institūcijām, sarīkojot simtiem teroraktu, kuros līdz 2001. gadam bojā gāja teju 2 tūkstoši cilvēku, savukārt «Sinn Fein» ir šī grupējuma politiskais spārns, kas nu ir pārstāvēts Ziemeļīrijas parlamentā.

Makginess no politikas aizgāja janvārī, soli skaidrojot ar nopietnām veselības problēmām, kā arī krīzi attiecībās ar Demokrātisko unionistu partiju (DUP).

«Ar dziļu nožēlu un skumjām mēs uzzinājām par mūsu drauga un biedra Mārtina Makginesa nāvi, kurš aizvadītajā naktī Derijā aizgāja no dzīves,» teikts «Sinn Fein» paziņojumā.

Politiķis sirga ar retu sirds slimību, ziņoja raidsabiedrība BBC.

Pirms desmit gadiem Makginess spēra vēsturisku soli, izveidojot kopīgu valdību ar savu bijušo DUP sāncensi Īanu Peisliju.

Lēmums par varas dalīšanu bija svarīgs solis Ziemeļīrijas miera procesā, kas tika aizsākts pēc trīs gadu desmitus ilgušās vardarbības.

Makginess bija komandieris paramilitārajā grupējumā ĪRA, kas cīnījās par provinces atdalīšanos no Lielbritānijas un pievienošanos Īrijas Republikai.

Veicot neaizmirstamu žestu, kas iepriekš bija neiedomājams, Makginess sarokojās ar karalieni Elizabeti II, kad viņa 2012.gadā viesojās Belfāstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu