Nogriezto pirkstu bandas noriets jeb kur palikuši bēdīgi slavenie jakudzas?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Japāna savā ilgajā cīņā ar organizēto noziedzību ir guvusi panākumus. Jau 12. gadu pēc kārtas bēdīgi slavenās bandas biedru skaits arvien samazinās. 2016. gadā valstī bija palikuši mazāk nekā 40 000 jakudzu, ziņo «Newsweek».

Japāņu banda, kas slavena ar to, ka tās biedriem nav mazā pirkstiņa, reiz sastāvēja no 21 dažāda noziedzīga grupējuma, tai skaitā bēdīgi slavenās Yamaguchi-gumi mafijas. Japānas Nacionālās policijas aģentūra (JNPA) atklāj, ka 2016. gada ziņojums liecina par kriminālo organizāciju biedru skaita kritumu līdz 39 100 cilvēkiem. Arī Yamahuchi-gumi biedru skaits ir samazinājies līdz 11 800.

2016. gadā Japānas varasiestādes arestējušas 20 050 bandas biedru – tas ir par 1593 cilvēkiem mazāk nekā gadu iepriekš. JNPA atklāj, ka arestu skaita un bandas biedru skaita samazināšanās varētu būt 2011. gadā pieņemto likumu dēļ, padarot bandas biedru finansēšanu nelegālu. Iepriekš tas tika darīts, lai iegūtu bandas aizsardzību. Tāpat tika ieviestas izmaiņas, atļaujot tiesībsargājošajām iestādēm saukt pie atbildības bandu vadoņus par viņu pakļautībā esošo cilvēku izdarītajiem noziegumiem.

JNPA noziedzīgā grupējuma biedru uzskaiti sāka 1958. gadā, taču ievērojamāko kritumu konstatēja tieši pēdējos 12 gados.

Jakudzas ir vispārējs apzīmējums Japānas noziedzīgajiem sindikātiem. Bandas izcelsme ir miglā tīta. Nav oficiālu ziņu par tās aizsākumiem, lai gan pastāv uzskats, ka organizētās noziedzības grupējums radies 1870. gados ar Aizukotetsu-Kai grupējuma darbības pirmsākumiem Kioto.

Līdztekus nelegālām azartspēļu darbībām grupējuma biedri tikuši arestēti apsūdzībās par izspiešanu, šantāžu, krāpšanu un slepkavībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu