Kerijs: Mūsdienu pasaules izaicinājumiem pretī var stāties ar daudzpusēju sadarbību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Mūsdienu pasaules izaicinājumiem pretī var stāties ar daudzpusēju sadarbību, nevis ar «mūsu valsts pirmajā vietā» attieksmi, šādu pārliecību šodien Rīgā, tiekoties ar uzņēmējiem un ārvalstu investoriem Latvijā, pauda bijušais ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Šogad janvārī ASV valsts sekretāra amatu atstājušais Kerijs atzina, ka viesojas Latvijā tikai dažus mēnešus pēc augstā amata atstāšanas, jo vēlas arī turpmāk sniegt savu ieguldījumu cīņā ar tiem izaicinājumiem, ar ko strādājis ASV valsts sekretāra amatā un pirms tam, būdams senators.

Viņš secināja, ka mūsdienās valstu valdības vienas pašas nevar tikt galā ar visiem izaicinājumiem, tāpēc ir ļoti būtiski, lai valdības un privātais sektors sadarbotos, lai problēmu risināšanā iesaistītos arī uzņēmēji un biznesa līderi.

Kerijs atzīmēja, ka Latvija nav tikai mazs tirgus globālajā pasaulē, bet tā ir valsts, kurai ir iespēja būt par paraugu un rādīt priekšzīmi pārmaiņu iespējamībai, piemēram, tehnoloģiju izmantošanā.

Latvija ir daļa no Eiropas, un šai pasaules daļai ir būtiski turpmāk palikt vienotai, sacīja Kerijs. Politiķis atzina, ka viņu šokē apstāklis, ka vienotās Eiropas projekts vairs netiek cildināts, lai gan tieši tad, kad Eiropas valstis vienojās par ciešāku sadarbību, tās piedzīvoja ekonomisku uzplaukumu un auga iedzīvotāju labklājība.

Kerija vizīti Rīgā koordinē banka «Citadele». Cilvēki parasti neuzskata, ka banka var būt pārmaiņu avots, taču, ja to gudri pārvalda, ja izmanto tehnoloģijas, tad banka var būt ekonomikas pārmaiņu un biznesa attīstības veicinātājs, secināja Kerijs.

Kā ziņots, Kerijs šonedēļ Rīgā ieradies, lai gūtu labāku izpratni par ekonomisko vidi un uzņēmējdarbības noskaņojumu Latvijā, kā arī uzsvērtu Amerikas investīciju nozīmi reģionā.

Bijušais ASV valsts sekretārs šodien tikās arī ar premjeru Māri Kučinski (ZZS). Ministru prezidenta preses sekretārs Andrejs Vaivars paziņojumā medijiem informēja, ka tikšanās laikā puses apsprieda pasaules ekonomikas tendences, kā arī ekonomiskās sadarbības ar ASV potenciālu. Abu valstu ekonomiskās attiecības attīstās pakāpeniski un uzrāda stabilu pieaugumu. Par perspektīvākajām var uzskatīt tādas jomas kā IT, pārtikas eksportu un finanšu pakalpojumus.

Kerijs bijis demokrātiskās partijas kandidāts 2004.gada prezidenta vēlēšanās, piecus termiņus bijis ievēlēts kā senators no Masačūsetas štata un vēlāk kļuvis par Amerikas 68.ASV valsts sekretāru. ASV valsts sekretāra amatā viņš strādāja no 2013.gada līdz 2017.gadam 44.ASV Valsts prezidenta Baraka Obamas administrācijā. Pēc ASV valsts sekretāra amata pilnvaru beigām, arī būdams privātpersona, Kerijs turpina veicināt starptautisko dialogu un ekonomisko sadarbību.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu