Militārajās mācībās Baltijas tuvumā plāno iesaistīt 13 tūkstošus Krievijas un Baltkrievijas karavīru

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Krievijas un Baltkrievijas kopīgajās militārajās mācībās «Zapad 2017» plānots iesaistīt vismaz 13 tūkstošus karavīru, bet to ģeogrāfija aptvers teritorijas no Kolas pussalas līdz Baltkrievijai, vēsta kaimiņvalsts ziņu aģentūra BELTA. Baltkrievija apgalvo, ka mācībām būs aizsardzības rakstura ievirze.

Militārās mācības «Zapad» pie Baltijas valstu robežām ir rīkotas jau agrāk, piemēram, 2013. un 2009. gadā, un tajās izspēlēti scenāriji, kuri ir saistīti ar uzbrukumu Rietumvalstīm, tostarp arī Baltijai. Šogad mācības tiek plānotas no 14. līdz 20. septembrim, norisinoties Krievijas un Baltkrievijas teritorijā.

Pirmdien Lukašenko pavēstīja, ka mācībās nepieciešams ievērot maksimālu caurredzamību, kā arī tās jāļauj apmeklēt visiem gribētājiem, tostarp arī NATO valstīm. Savukārt Baltkrievijas aizsardzības ministrs ģenerālleitnants Andrejs Ravkovs aģentūrai BELTA atklājis, ka mācībās tiks iesaistīti 13 tūkstoši karavīru un tās notiks plašās teritorijās - sākot ar Kolas pussalu Krievijas ziemeļos, beidzot ar Baltkrieviju.

Baltkrievijā mācības norisināsies septiņās dažādās vietās, un Krievija savu klātbūtni tajās nodrošinās ar trīs tūkstošiem karavīru, 280 tehnikas vienībām, kā arī vairākiem desmitiem lidmašīnu un helikopteru. Kaimiņvalsts aizsardzības ministrs paudis, ka satraukumam par mācībām nav pamata un viss norisinās kā plānots. Tāpat Ravkovs paziņojis, ka šogad mācībās paredzēts izspēlēt aizsardzības rakstura scenārijus un apmācīt reģionālā līmeņa militārās vienības, kas nodrošinātu «Savienotās valsts [Krievijas un Baltkrievijas] teritorijas aizsardzību rietumu virzienā».

Arī ministrs atkārtoja Baltkrievijas prezidenta Lukašenko pausto viedokli par nepieciešamību uz mācībām aicināt NATO un citu Rietumvalstu pārstāvjus. «Mēs izsūtīsim ielūgumus 50 dienas pirms mācību sākuma. Rietumu partneru paustās vajadzības tiks ievērotas,» stāstīja Ravkovs.

TVNET jau vēstīja, ka Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) gatava nosūtīt speciālistus Krievijas un Baltkrievijas bruņoto spēku kopīgo stratēģisko mācību «Zapad-2017» novērošanai. Pagaidām gan Latvijas puse nav saņēmusi uzaicinājumu piedalīties mācību novērošanā. Ministrijā apstiprināja, ka iepriekšējās mācībās «Zapad» 2013. gadā novērotāji no Latvijas ir piedalījušies.

Lietuvas amatpersonas atzinušas, ka agrāko mācību «Zapad» laikā cita starpā slīpētas potenciālas iemaņas okupēt Lietuvas dienviddaļu, tādējādi nogriežot NATO spēkiem vienīgo sauszemes ceļu uz Baltijas valstīm. Krievija arī kritizēta par to, ka nav atklājusi reālo šajās mācībās iesaistīto karavīru un tehnikas vienību skaitu. Lietuvas izlūkdienesti vērtējuši «Zapad-2017» kā šā gada galveno apdraudējumu Lietuvas drošībai.

Iepriekšējo reizi mācības «Zapad» notika 2013.gadā, un saskaņā ar Maskavas un Minskas sniegtajām ziņām tajās piedalījās aptuveni 10 000 karavīru. TVNET jau rakstīja, ka tās novēroja divi Latvijas militārie atašeji un divi novērotāji no Aizsardzības ministrijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu