Bulgāru nacionālisti bloķē robežu ar Turciju

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Vairāki simti bulgāru nacionālistu otrdien uz vairākām stundām bloķēja trīs galvenos robežšķērsošanas punktus uz Bulgārijas un Turcijas robežas, lai nepieļautu «vēlēšanu tūrismu».

Kā apgalvo akcijas rīkotāji - Apvienotā patriotu koalīcija, viņi saņēmuši informāciju, ka pirms svētdien gaidāmajām parlamenta vēlēšanām ar 1000 autobusiem paredzēts valstī ievest aptuveni 50 000 Turcijā pastāvīgi dzīvojošu Bulgārijas pilsoņu.

Protestētāji apgalvo, ka Turcijas varasiestādes cenšas piespiest valstī dzīvojošos Bulgārijas pilsoņus nobalsot par jaunizveidoto turku minoritātes partiju, kas atbalsta Ankaras režīmu un, kā uzskata bulgāru nacionālisti, apdraud Bulgārijas nacionālās intereses.

Protestētāji, kas pulcējās zem tādiem saukļiem kā: «Mēs aizstāvam Bulgāriju Eiropā», autosatiksmes bloķēšanai ceļus nosprostoja ar autoriepu kaudzēm.

Viens no nacionālistu koalīcijas līderiem Valērijs Simeonovs žurnālistiem pavēstīja, ka aktīvistiem pievienojušies arī aptuveni 500 vietējo iedzīvotāju.

Šogad pirmo reizi parlamenta vēlēšanās startē partija DOST («Demokrāti par atbildību, brīvību un toleranci»), kurai atbalstu paudusi Turcijas valdošā Taisnīguma un attīstības partija (AKP).

Tas pēdējo dienu laikā radījis saspīlējumu Sofijas un Ankaras attiecībās.

Bulgārijas Ārlietu ministrija pagājušajā nedēļā paskaidrojumu pieprasīšanai izsauca Turcijas vēstnieku, kā arī atsauca uz konsultācijām savu vēstnieku Ankarā.

Sofija apsūdzējusi Turciju par iejaukšanos Bulgārijas iekšējās lietās.

Aptuveni desmit procenti no 7,2 miljoniem lielā Bulgārijas iedzīvotāju kopskaita ir turku izcelsmes. Vairāk nekā 300 000 turku ir pārcēlušies uz dzīvi Turcijā, taču joprojām saglabājuši Bulgārijas pilsonību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu