Afganistāna vēlas lielāku ASV palīdzību cīņā pret talibiem un «Islāma valsti»

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Afganistāna vēlas lielāku ASV palīdzību cīņā pret talibiem un teroristu grupējumu «Islāma valsts», otrdien paziņojis Afganistānas ārlietu ministrs Salahudins Rabani.

Arī sabiedroto un ASV atbalsta misijas komandieris Afganistānā ģenerālis Džons Nikolsons ir aicinājis par pāris tūkstošiem palielināt Afganistānā dislocēto karavīru skaitu, bet ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija vēl nav paziņojusi, vai apmierinās ģenerāļa lūgumu.

Afganistānā pašreiz izvietoti aptuveni 8400 ASV karavīri, kas veic pretterorisma operācijas un apmāca Afganistānas armiju.

Minot šomēnes notikušo asiņaino uzbrukumu Kabulas militārajam hospitālim, Rabani sacīja, ka Afganistānai nepieciešama ASV palīdzība armijas trūkumu novēršanai, paplašinot apmācības, militārās spējas uz zemes un gaisā un atbalstu izlūkošanā.

«Mēs esam pārliecināti, ka jaunā ASV administrācija prezidenta Trampa vadībā paliks stratēģiski iesaistīta un turpinās savu atbalstu,» domnīcas «Atlantic Council» («Atlantijas padome») pasākumā Vašingtonā sacīja Rabani.

Nikolsona aicinājumu Rabini nodēvēja par «atbilstošu lēmumu, ņemot vērā drošības problēmas, kas vēl arvien pastāv».

Valstis, kas iesaistījušās ASV koalīcijā cīņai pret «Islāma valsti», šonedēļ pulcējas uz sanāksmi Vašingtonā.

Rabani sacīja, ka arī Krievija plāno konferenci par situāciju Afganistānā. Uzaicinātas esot arī Savienotās Valstis, bet nav zināms, vai tās piedalīsies.

ASV Valsts departaments paziņoja, ka lēmums vēl nav pieņemts.

Nikolsons pagājušajā mēnesī Kongresā norādīja, ka Krievija publiski leģitimizē talibus un cenšas graut ASV un NATO pozīcijas Afganistānā.

Arī Rabani sacīja, ka gan Krievija, gan Irāna informējušas Kabulu, ka ir sazinājušās ar talibiem, lai iedrošinātu tos atgriezties pie sarunu galda.

Tomēr abas valstis noliedz, ka sniegtu talibiem materiālu atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu