«Reuters»: Krievijas zaudējumi Sīrijā ir daudz lielāki par oficiāli ziņotajiem

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas armija Sīrijā kopš janvāra beigām cietusi trīs reizes lielākus zaudējumus nekā oficiāli ziņots, liecina ziņu aģentūras «Reuters» savāktie pierādījumi.

Krievija Sīrijā atbalsta prezidenta Bašara al Asada spēkus.

«Reuters» noskaidrojis, ka kopš 29.janvāra Sīrijā nogalināti 18 Krievijas pilsoņi. Šis laika periods sakrīt ar intensīvajām kaujām ar teroristu grupējumu «Islāma valsts» par Palmīru.

Krievijas Aizsardzības ministrija ziņojusi tikai par piecu karavīru nāvi Sīrijā šajā periodā un nav minējusi, ka būtu notikusi kāda plašāka operācija cīņā par Palmīru.

Krievijā ziņas par karavīru nāvi ārvalstīs nav tik politiski delikāts jautājums kā citās valstīs, bet var tikt uztvertas negatīvi pirms nākamgad gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, kurās Vladimirs Putins, visticamāk, tiks pārvēlēts amatā uz ceturto pilnvaru termiņu.

Intervijās ar kritušo karavīru radiniekiem un draugiem, kā arī ar kapsētu darbiniekiem «Reuters» noskaidrojis, ka patiesais Sīrijā kritušo karavīru skaits ir lielāks. Aģentūra arī izmantojusi Krievijas medijos atrodamo informāciju par bērēm un blogeru savākto informāciju.

Katrā gadījumā «Reuters» ir neatkarīgi apstiprinājis nāves faktu, runājot ar kādu, kurš labi pazinis karavīru.

Kopš janvāra beigām kritušo karavīru skaits ir augstākais visā Sīrijas kampaņā, ko Krievija uzsāka pirms 18 mēnešiem.

Krievijas Aizsardzības ministrija uz «Reuters» jautājumiem atbildes nesniedza. Artī Kremlis šo jautājumu nav komentējis.

«Reuters» secinājis, ka vairums kritušo nav ierindas karavīri, bet civilpersonas, kas Sīrijā darbojās kā Krievijas bruņoto spēku līgumdarbinieki. Maskava oficiāli nav atzinusi, ka Sīrijā darbotos līgumdarbinieki.

Viens no viņiem bija Jurijs Sokalskis no Geledžikas, Melnās jūras piekrastē. Kāds viņam tuvu stāvošs cilvēks «Reuters» atklāja, ka Sokalskis pieteicies Sīrijas misijai janvārī kopā ar vēl vairākiem citiem līgumdarbiniekiem.

Vienā no savām pēdējām telefonsarunām viņš paudis izbrīnu par to, cik daudz Sīrijā ir tādu kā viņš, un stāstījis par kauju intensitāti.

«No katriem simts 50 atgriežas zārkos,» sacījis Sokalskis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu