«WikiLeaks» publisko otro dokumentu daļu par CIP uzlaušanas manevriem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) spēj inficēt «Apple Mac» datorus ar izspiegošanas vīrusu tā, ka pat operētājsistēmas pārinstalēšana nespēj neko līdzēt, liecina vietnes «WikiLeaks» ceturtdien publiskotie dokumenti.

«WikiLeaks» šomēnes jau publicēja tūkstošiem dokumentu, kas esot iegūti no CIP Kiberizlūkošanas centra. Vietne apgalvo, ka tagad publiskojusi otro daļu par CIP uzlaušanas manevriem.

Eksperti, kas sākuši caurskatīt dokumentus, paziņojuši, ka tie izskatās īsti.

Nule kā publiskotie dokumenti liecina, ka CIP kopš 2008.gada spēj ievietot izspiegošanas rīkus jaunos un nelietotos «iPhones» telefonos, iejaucoties kompānijas «Apple» piegādes un izplatīšanas tīklos.

Dokumenti atklāj, kā CIP uzlauzusi «Apple» elektroniskās iekārtas, lai izspiegotu to lietotājus.

Spriežot pēc tiem, CIP 2012.gadā izstrādājusi uzlaušanas instrumentu, kam dots nosaukums «Sonic Screwdriver». Ar to iespējams ielauzties «Apple» datoros no tādām ierīcēm kā adapteri un USB ierīces un inficēt datoru bāzes programmatūru ar nepamanāmu vīrusu, kas dod CIP kontroli pār šo ierīci.

Reaģējot uz CIP dokumentu publiskošanu, ASV ir sākušas izmeklēšanu par dokumentu nopludināšanu un ceļu līdz «WikiLeaks». Vairāki avoti vēstīja, ka aizdomas krīt uz līgumdarbiniekiem, kurus algo CIP.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu