Erdogans turpinās saukt Eiropas līderus par nacistiem, kamēr viņu sauc par diktatoru

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ceturtdien paziņoja, ka viņš turpinās saukt Eiropas līderus par nacistiem, kamēr tie turpinās saukt viņu par diktatoru.

«Kā tas sanāk, ka jums ir tiesības saukt Erdoganu par diktatoru, bet Erdoganam nav tiesību saukt jūs par fašistiem un nacistiem?» prezidents sacīja intervijā telekanāliem «CNN-Turk» un «Kanal D».

Attiecības starp Turciju un Eiropu ir nopietni saspīlētas, kopš vairākas valstis ar lielām turku diasporām aizliedza Turcijas ministriem to teritorijā piedalīties mītiņos, kuros viņi plānoja aģitēt par «jā» balsojumu 16.aprīlī paredzētā referendumā par Turcijas prezidenta pilnvaru paplašināšanu.

Ankara ir paziņojusi, ka šāda Eiropas valstu rīcība atgādina nacistiskās Vācijas laiku, kā arī paudusi satraukumu par tās saskatītu rasisma un islāmofobijas pastiprināšanos.

Vācija pirmdien nosauca par «nepieņemamu» Erdogana apgalvojumu, ka Vācijas kanclere Angela Merkele izmanto «nacistu pasākumus», bet arī lika saprast, ka grib izvairīties no strīda eskalācijas.

Erdogans, kurš līdzīgos izteikumos aizskāris arī Nīderlandi, ceturtdien neizklausījās samierniecisks.

«Viņi mani apsūdz, tad viņi runā par Erdoganu kā «diktatoru»,» viņš sacīja. «Tāpēc es turpināšu viņus dēvēt šajos terminos,» piebilda Erdogans.

Vācijas jaunais prezidents Franks Valters Šteinmeiers trešdien aicināja savu Turcijas kolēģi «izbeigt šos šausmīgos salīdzinājumus ar nacismu, nesaraut attiecības ar tiem, kas grib partnerību ar Turciju».

Erdogans sacīja, ka viņš ir «labos draugos» ar Šteinmeieru, bet izteica «nožēlu» par Šteinmeiera izteikumiem.

Viņš piebilda, ka varētu būt «periods pārskatīt» Turcijas attiecības ar Eiropas Savienību (ES), bet uzsvēra, cik svarīgas ir ekonomiskās saites ar ES, kas ir Turcijas lielākā tirdzniecības partnere.

Turcija oficiāli ir ES kandidātvalsts, bet iestāšanās process ir praktiski bloķēts. 14. aprīlī apritēs 20 gadi, kopš Turcija oficiāli iesniedza pieteikumu iestāties ES.

Tiesa, pagaidām nekas neliecina, ka tas tuvākajā nākotnē varētu notikt. ES paplašināšanās komisārs Johanness Hāns paziņojis, ka «ja vien Ankara drīzumā nemainīs savu kursu, Turcijas iestāšanās Eiropas Savienībā kļūs arvien vairāk un vairāk nereāla.»

Viņš intervijā Vācijas laikrakstam «Bild» pavēstīja, ka «attiecībā uz striktajiem iestāšanās kritērijiem Turcija kādu laiku virzās arvien tālāk no ES.»

«Ja tā ātri neizmainīs kursu, dalība patiešām kļūs arvien vairāk un vairāk nereāla,» norādīja Hāns.

Erdogans sacīja, ka ES un Turcijas vienošanās par migrācijas ierobežošanu būs daļa no valdības politikas pārskatīšanas «no A līdz Z», kas sāksies pēc 16.aprīļa referenduma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu