Londonas slaktiņa sarīkotājs esot bijis «jauks vīrietis» ar «normālu ģimeni»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/AP/Scanpix

Lielbritānijas policija 23. martā atklājusi Londonas terorista identitāti - tas ir 52 gadus vecais Halids Masuds, kurš dzimis Kentā Anglijas dienvidaustrumos. Viņš bijis pazīstams ar vairākiem vārdiem, taču par īsto vārdu tiek uzskatīts Adrians Elmss.

Viņš dzimis Kentas grāfistes pilsētā Dārtfordā un, visticamāk, konvertējies islāmā, kad atradās cietumā par vardarbīgu noziegumu, raksta Lielbritānijas medijs «The Independent».

Policija paziņoja, ka Masuds no 1983. līdz 2003. gadam ticis vairākkārtīgi notiesāts, tostarp par smagu miesas bojājumu nodarīšanu, ieroča glabāšanu un sabiedriskās kārtības traucēšanu.

Tomēr viņš nekad nav bijis notiesāts par terorismu un «par viņu netika veikta nekāda izmeklēšana un nebija iepriekšējas informācijas par viņa nodomu sarīkot teroraktu», paziņoja policija.

Bijušie kaimiņi «The Independent» atklāj, ka esot bijuši šokā, kad uzzinājuši par Adriana jeb Halida saistību ar uzbrukumu. Viņš esot bijis «jauks vīrietis» ar «normālu ģimeni».

Drošības dienestu avoti medijam atklāj, ka Masuds nekad nav bijis iesaistīts nevienā teroristiskā uzbrukumā, tomēr viņam ir bijusi saistība ar aizdomās turētiem islāmistu teroristiem. Viņa ideoloģiskā «apstrāde» varētu būt sākusies cietumā.

Masuds, kurš esot nodarbojies ar kultūrismu, audzis viena vecāka ģimenē.

Domājams, ka pirms uzbrukuma veikšanas viņš ieradās Londonā no Rietummidlendas, lai to izplānotu. Bez Kentas un Birmingemas īsus periodus viņš dzīvojis arī Lūtonā un Austrumlondonā.

Birmingemā viņš esot dzīvojis kopā ar sievieti un bērnu, taču decembrī pēkšņi pazudis, stāsta bijušie kaimiņi.

«Viņš mazgāja savu mašīnu un pļāva mauriņu,» atminas 27 gadus vecais Birmingemas kaimiņš Sirians Molojs. «Viņš bija diezgan draudzīgs un laipns. Ir šokējoši tagad uzzināt, ko viņš pastrādājis. Un tas ir šokējoši, ka viņš dzīvojis pāri ielai.»

Molojs saka, ka pārsvarā Masuds nēsājis sporta apģērbu, lai gan reizēm viņš redzēts arī musulmaņu tērpā. Viņam esot bijusi sieva un bērni: «Man šķiet, ka bija divas meitenes – aptuveni septiņus vai astoņus gadus vecas, kuras valkāja skolas formu, – un aptuveni trīs gadus vecs puika,» saka Molojs.

Kāds cits kaimiņš atklāja, ka Masuda sieva ģērbusies pelēkā musulmaņu ietērpā, taču viņas seja nebija aizklāta.

Policija saistībā ar uzbrukumu turpina izmeklēšanu un pārmeklē vairākas adreses Birmingemā, Londonā un Karmārtenšīrā Velsā.

Masuds 22. martā vispirms uz parlamentam līdzās esošā Vestminsteras tilta ar automašīnu ietriecās gājējos, divus nogalinot un desmitiem ievainojot, bet pēc tam pie parlamenta ēkas nodūra policistu. Viņu pašu pēcāk nošāva bruņoti policisti. Ceturtdienas vakarā slimnīcā miris kāds 75 gadus vecs vīrietis, kurš uzbrukumu laikā bija guvis ievainojumus, tādējādi kopā šajā teroraktā dzīvību zaudēja pieci cilvēki, tai skaitā arī uzbrucējs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu