Krievijā iedzīvotāji iziet ielās, lai protestētu pret korupciju; simtiem cilvēku aizturēti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairākās Krievijas pilsētās svētdien norisinās pret korupciju vērstas protesta akcijas. Iedzīvotāju ielās svētdienas rītā izgāja Krievijas Sibīrijas daļā un Tālajos Austrumos. Protesta akcijas notika Vladivostokā, Jekaterinburgā, Ufā, Omskā, Maskavā, Kazaņā, Sanktpēterburgā, Voroņežā un citur. Maskavā policija par dalību nesankcionētā mītiņā aizturējusi vairāk nekā 700 cilvēkus. Tiek ziņots par desmitiem aizturēto arī citos Krievijas reģionos.

(ziņa papildināta)

Varasiestādes izdarījušas spiedienu uz studentiem, lai atturētu tos no piedalīšanās protestos. Vairākās pilsētās mācību iestādēs tādēļ svētdien pat ieplānoti eksāmeni. Maskavas policija protestētāju skaitu aplēsusi uz septiņiem līdz astoņiem tūkstošiem. Policija pielietoja asaru gāzi un stekus, lai izklīdinātu demonstrantus no Puškina laukuma.

Radio «Brīvā Eiropa» vēsta, ka Vladivostokā policija protesta laikā aizturējusi 30 cilvēkus. Savukārt atsevišķi Krievijas mediji vēsta, ka demonstrācijā šajā pilsētā piedalījušies 1000 cilvēki. Aizturēti demonstrāciju dalībnieki arī citās Krievijas pilsētās.

Demonstrāciju dalībnieki tiek aicināti izturēties mierīgi, nepretoties likumsargiem un paust savu neapmierinātību ar situāciju Krievijā, pastaigājoties pa pilsētu centrālajām ielām.

Maskavā, līdzīgi kā citās pilsētās, varasiestādes nav atļāvušas demonstrācijas, un galvaspilsētā plānotā mītiņa norises vietā pastiprināta policijas klātbūtne.

Jekaterinburgā demonstrācijā piedalījušies aptuveni 1000 cilvēku, Novosibirskā uz protestiem sapulcējušies aptuveni 2000 cilvēku, bet Krasnojarskā un Omskā - katrā aptuveni 1500, ziņoja vietējie mediji.

Protesta akcijas «Viņš jums nav Dimons» sarīkotas pēc tam, kā Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija pretkorupcijas grupa 2. martā nāca klajā ar pētījumu, kurā tika pausts, ka kaimiņvalsts premjers Dmitrijs Medvedevs izmantojis dažādas labdarības un nevalstiskās organizācijas, lai piesavinātos ziedojumus.

Navaļnijs Krievijā jau ir organizējis pretkorupcijas demonstrācijas 2011. un 2012. gados. Viņš iepriekš paudis, ka demonstrācijā Maskavā svētdien varētu piedalīties vismaz 15 tūkstoši cilvēki.

Protesta akciju organizētāji iecerējuši tās sarīkot vismaz 98 Krievijas pilsētās. Galvenie Krievijas masu saziņas līdzekļi ziņot par demonstrācijām pagaidām izvairās.

Marta sākumā Navaļnija Korupcijas apkarošanas fonds izplatīja publikāciju ar nosakumu «Viņš jums nav nekāds Dimons». Takā tiek stāstīts par elitāru nekustamo īpašumu, zemes gabaliem, jahtām, agronomiskajiem kompleksiem un vīna darītavām, kas piederot Medvedevam.

Navaļnijs savā blogā norāda, ka fonda līdzstrādnieki atklājuši ļoti sarežģītu korupcijas shēmu, ar kuras palīdzību Medvedevs guvis materiālo labumu. Pētījuma autori noskaidroja, ka pastāv Medvedeva uzticības personu un radinieku organizētu labdarības un nekomerciālo fondu tīkls. Tie saņem oligarhu un valsts banku «ziedojumus». Palīdzības saņēmēji ir Medvedevs un viņa ģimene. Par šiem līdzekļiem tiek iegādāts nekustamais īpašums un cita veida īpašums gan Krievijā, gan citās valstīs.

Navaļnija fonda informācija liecina, ka kopumā uz Medvedeva fondiem tikusi pārvesta nauda un īpašums 70 miljardu rubļu (1,1 miljards eiro) vērtībā. Par šiem līdzekļiem tostarp tika uzcelta un uzturēta premjera muiža un agronomiskais komplekss «Mansurovo», premjera kalnu rezidence Sočos, vīna dārzi Anapā un Toskānā (Itālijā), lauku mājas Pļosā, Ivanovas apgabalā.

Kremlis Navaļnija apsūdzības nav komentējis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu