Neveiksmīgi noslēdzas sarunas par Ziemeļīrijas valdības izveidošanu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar neveiksmi svētdien noslēgušās abu lielāko partiju sarunas par Ziemeļīrijas valdības izveidošanu, kas palielina iespēju, ka tiks rīkotas jaunas vēlēšanas vai arī šī teritorija varētu atgriezties tiešā Londonas pārraudzībā.

Īru republikāņu partijai «Sinn Fein» un probritāniski noskaņotajai Demokrātiskajai unionistu partijai (DUP) līdz pirmdienai ir jāspēj vienoties par jaunas valdības izveidošanu. Pretējā gadījumā lēmumu pieņemšana pār provinces lietām pirmo reizi kopš 2007.gada varētu atgriezties Londonas rokās.

«Sinn Fein» svētdien pavēstīja, ka abu partiju sarunās nav izdevies panākt progresu nevienā no būtiskākajiem jautājumiem.

«Šis sarunu process ir beidzies,» atzina «Sinn Fein» līdere Mišela O'Nīla.

O'Nīla un DUP līdere Arlīna Fostere vainoja viena otru neveiksmīgajās sarunās. Fostere apšaubīja «Sinn Fein» vēlmi panākt vienošanos par valdības izveidi.

Ja līdz pirmdienai 18.00 pēc Latvijas laika neizdosies panākt vienošanos par jaunas valdības izveidošanu, Lielbritānijas Ziemeļīrijas ministram Džeimsam Brokenšīram nāksies lemt par tiešas Londonas pārvaldes atjaunošanu vai arī izsludināt jaunas pirmstermiņa vēlēšanas, kas būs jau trešās nepilna gada laikā.

Marta sākumā notikušajās reģionālā parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās «Sinn Fein» nostiprināja savas pozīcijas, izcīnot 27 no 90 Ziemeļīrijas Asamblejas deputātu vietām, kamēr DUP ieguva 28 mandātus. Turklāt kopumā unionisti pirmo reizi kopš Īrijas sadalīšanas 1921.gadā zaudējuši vairākumu provinces reģionālajā parlamentā, un tas var radīt dramatiskas pārmaiņas Ziemeļīrijas politikā.

O'Nīla jau ir paziņojusi, ka viņas vadītā partija vēlas referendumu par izstāšanos no Lielbritānijas.

Valdība sabruka janvārī, kad par demisiju paziņoja vicepremjers Mārtins Makginess un viņa pārstāvētā «Sinn Fein» atsauca savu atbalstu premjerministra krēslā esošajai Fosterei.

DUP un «Sinn Fein» desmitgadi dalījušas varu reģionālajā valdībā, veidojot piespiedu koalīciju, kas ir obligāts nosacījums, ko paredz 1998.gada Lielās piektdienas miera līgums, ar kuru tika izbeigts trīs gadu desmitus ilgušais vardarbīgais starpkopienu konflikts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu