ASV tiesā 13 štati pauž atbalstu Trampa pārskatītajam ieceļošanas aizliegumam

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV federālajā apelāciju tiesā 13 štati pauduši atbalstu prezidenta Donalda Trampa pārskatītajam ieceļošanas aizliegumam imigrantiem un viesiem no sešām musulmaņu valstīm.

12 štatu ģenerālprokurori un Misisipi gubernators Fils Braiants tiesā pauda pārliecību, ka republikāņi rīkojušies likumīgi nacionālās drošības interesēs.

Alabama, Arizona, Arkanzasa, Dienvidkarolīna, Dienviddakota, Florida, Kanzasa, Luiziāna, Montāna, Oklahoma, Rietumvirdžīnija, Teksasa, un Misisipi aicināja tiesu atcelt zemākās instances tiesas lēmumu, ar kuru bloķēta daļa no prezidenta pārskatītā ieceļošanas aizlieguma.

Štati apgalvo, ka ASV administrācijas lēmums nav «iegansts reliģiskai diskriminācijai» un nav pretrunā ar konstitūciju.

«Izpildrīkojumā par pagaidu ieceļošanas aizliegumu pilsoņiem no sešām valstīm un par bēgļu programmas apturēšanu nav minēta reliģija (..). Tādejādi izpildrīkojums neapšaubāmi nav «musulmaņu aizliegums»,» norādīja štati.

Tiesa Merilendas štatā iepriekš šomēnes apturēja Trampa rīkojuma galveno punktu uz 90 dienu ilgu periodu aizliegt izsniegt vīzas Sīrijas, Irānas, Lībijas, Somālijas, Jemenas un Sudānas pilsoņiem.

Apgabaltiesas tiesnesis Teodors Čuangs norādīja, ka prasītāji, visticamāk, panāktu sev labvēlīgu lēmumu un tiesa nolemtu, ka Trampa rīkojums pārkāpj ASV konstitūcijā paredzēto aizliegumu diskriminēt pēc reliģiskā principa, jo šo sešu valstu pilsoņi nospiedošā vairākumā ir musulmaņi.

Pirms tam Trampa lēmumu bloķēja arī federālais tiesnesis Havaju salās.

Trampa administrācija savukārt apgalvo, ka aizliegums pieņemts, lai aizsargātu ASV no terorisma, un aicinājusi tiesu apturēt zemākās instances lēmumu un ļaut pārskatītajam izpildrīkojumam stāties spēkā, kamēr notiek tiesāšanās.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu