Lielbritānijas premjere paraksta vēstuli par Brexit sākšanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MATT DUNHAM / TT NYHETSBYRÅN

Lielbritānija trešdien spers bezprecedenta soli nezināmajā, sākot divus gadus ilgu izstāšanās procesu no Eiropas Savienības (ES). Premjerministre Terēza Meja otrdienas vakarā parakstīja vēsturisko vēstuli, ar kuru tiks sākta Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (Brexit), kad šo vēstuli trešdien saņems Eiropas Savienības (ES) vadība Briselē.

Mejai parakstot šo vēstuli, viņai aiz muguras bija redzams valsts karogs un Lielbritānijas pirmā premjerministra Roberta Volpola portrets. Vēstule no premjerministres Dauningstrītas rezidences tiks nogādāta uz Briseli, kur Lielbritānijas vēstnieks ES Tims Berovs to trešdien agrā pēcpusdienā iesniegs Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam.

Lielbritānijas premjerministres Terēzes Mejas oficiāla vēstule Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam iedarbinās Lisabonas līguma 50.pantu, kuru neviena dalībvalsts līdz šim nav izmantojusi. Sagaidāms, ka vēlāk šonedēļ ES sniegs pirmo atbildi, kam 29.aprīlī sekos ES līderu samits, kurā tiks pieņemtas vadlīnijas izstāšanās sarunām.

Sagaidāms, ka pašas izstāšanās sarunas sāksies ne ātrāk kā trīs nedēļas pēc tam.

ES paziņojusi, ka ir pilnībā gatava «Brexit» sarunām, savukārt

Brisele pavēstījusi, ka Lielbritānijai būs jāsamaksā 50 līdz 60 miljardus eiro liels izstāšanās rēķins

Meja paziņojusi, ka Lielbritānija, izstājoties no ES, atstās arī bloka vienoto tirgu, lai tādējādi atgūtu kontroli pār ES pilsoņu ieceļošanu. Taču viņa vēlas slēgt brīvās tirdzniecības līgumus, kas dos «vislielāko iespējamo pieeju» vienotajam tirgum.

Meja norādījusi, ka

Lielbritānija centīsies panākt «pakāpenisku procesu» pēc divus gadus ilgām formālām sarunām, kas ļaus «izvairīties no postošas klints kraujas».

Tomēr pastāv reālas iespējas, ka sarunu process beigsies bez rezultātiem un Lielbritānija būs spiesta pamest bloku bez vienošanās, kas nozīmē, ka Lielbritānijai un ES būs jātirgojas ar augstākiem tarifiem nekā pašreiz paredz Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) normas.

Biznesa līderi brīdinājuši, ka tas būs vissliktākais iespējamais scenārijs, taču Meja pavēstījusi, ka vienošanās nepanākšana ir labāka nekā slikta vienošanās.

Oficiāli paziņojot Tuskam par Lielbritānijas nodomu atstāt ES, tiks iedarbināts ES Lisabonas līguma 50.pants. Lielbritānijas 44 gadus ilgās dalības ES izbeigšana tiks īstenota divus gadus ilgās sarunās.

Meja otrdien piezvanīja Tuskam, Eiropas Komisijas prezidentam Žanam Klodam Junkeram un Vācijas kanclerei Angelai Merkelei. «Viņi bija vienisprātis, ka stipra ES ir visu interesēs un ka Lielbritānijai jāpaliek tuvai un uzticamai sabiedrotajai,» teikts Dauningstrītas paziņojumā. «Viņi arī bija vienisprātis, ka ir svarīgi sākt sarunas konstruktīvā un pozitīvā gaisotnē, nodrošinot raitu un kārtīgu izstāšanās procesu.»

Par Lielbritānijas izstāšanos no ES nobalsoja 52% dalībnieku 2016.gada 23.jūnijā sarīkotā referendumā.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu