Pirms septiņiem gadiem: teroraktā Maskavas metro mirst 40 cilvēki

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tieši pirms septiņiem gadiem, 2010. gada 29. martā, Krievijas galvaspilsētā Maskavā divās cilvēku pārpilnās metro stacijās – «Lubjanka» un «Kultūras parks» – ar 45 minūšu starpību nogranda divi sprādzieni, atņemot dzīvību 40 cilvēkiem un ievainojot vairāk nekā 100. Atbildību par šiem uzbrukumiem, kurus izpildīja divas teroristes-pašnāvnieces, uzņēmās Čečenijas bruņoto islāmistu līderis Doku Umarovs, kurš drošības operācijas laikā 2014. gadā tika nogalināts. Tiesa, par viņa nāvi iepriekš tika vēstīts vairākkārt, taču viņš atkal un atkal bijis redzams jaunos tīmeklī ievietotos videoierakstos, kuros izteikts aicinājums iesaistīties džihādā.

Izmeklētāji toreiz identificēja abas terorakta veicējas. Pirmā bija 2009. gadā nogalinātā Dagestānas islāmistu kaujinieka Umalata Magomedova 17 gadus vecā atraitne Dženneta Abdurahmanova, rakstīja «Kommersant», citējot Dagestānas izmeklētājus. Laikrakstā bija publicēts fotoattēls, kurā bērnišķīgā Abdurahmanova musulmaņu galvassegā redzama kopā ar Magomedovu. Abiem rokā bija redzamas pistoles. Tiesa, nav skaidrs, vai viņi bija oficiāli precējušies, jo Magomedovam attēlā uz pirksta nav gredzena.

Abdurahmanova dzīvoja Hasavjurtas rajonā Dagestānā un Magomedovu satika 16 gadu vecumā, kontaktējoties ar nemierniekiem internetā, rakstīja avīze. Savukārt pats Magomedovs tika nogalināts specoperācijā 2009. gada 31. decembrī.

Otra teroriste-pašnāvniece bija 28 gadus veca datorzinātņu studente Mariama Šaripova. «Mēs ar sievu nekavējoties atpazinām mūsu meitu Mariamu,» izdevumam «Novaya Gazeta» atzina Dagestānas iedzīvotājs Rasuls Magmedovs. Vecāki savu meitu pēdējo reizi bija redzējuši 28. martā - dienu pirms asiņainajiem teroraktiem, kad Mariama kopā ar savu māti devusies uz tirgu Dagestānas galvaspilsētā Mahačkalā. Mariama teikusi, ka pirms došanās uz mājām vēl vēlas apciemot kādu draugu. Kopš tā brīža viņa vairs netika manīta.

Internetā publiskotajā fotogrāfijā Mariamai bija tā pati sarkanā šalle, kas viņai bija ap kaklu 28. martā, stāstīja Mariamas tēvs. Vecāki jaunās sievietes uzvedībā toreiz nemanīja neko neparastu.

Lai gan viņu savu meitu raksturoja kā ļoti uzcītīgu un kārtīgu, jau 4. martā Krievijas tiesībsargājošās iestādes viņas tēvu informējušas, ka meita apprecējusies ar teroristu līderi. «Es savai meitai jautāju, vai tā ir patiesība, bet viņa atbildēja, ka viņai nav nekādas saistības ar pretošanās kustību un viņa nekad neprecētos bez manas piekrišanas.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu