Nīderlandes politiķi cer līdz vasarai izveidot jaunu valdību

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Nīderlandes politiķi cer līdz vasarai izveidot jaunu valdību, kurā sadarbotos četras partijas - konservatīvā Tautas partija brīvībai un demokrātijai (VVD), kristīgie demokrāti (CDA), centriskā partija D66 un Zaļo-kreiso partija.

Parlamenta vēlēšanās, kas notika 15.martā, visvairāk balsu izcīnīja līdzšinējā premjerministra Marka Rites vadītā VVD. Partija ieguva 33 no 150 vietām parlamentā.

Otrajā vietā ierindojās Gērta Vildersa vadītā galēji labējā Brīvības partija (PVV), kas ieguva 20 vietas.

CDA un D66 abas ieguva pa 16 vietām parlamentā, bet Zaļo-kreiso partija izcīnīja 14 deputātu vietas, kas ir par desmit vairāk nekā līdzšinējā sasaukumā.

Kopā VVD, CDA, D66 un zaļie-kreisie kontrolētu 85 vietas parlamentā.

Valdības veidošanas sarunas vada pieredzējusī VVD politiķe Edīte Šipersa, kura paziņoja, ka līdz Lieldienām jaunu kabinetu vēl neizdosies izveidot. Tomēr viņa pauda cerību, ka līdz vasarai Nīderlandei jau būs jauna valdība.

Šipersa uzsvēra, ka partijām ir jānoskaidro, vai tās spēs sadarboties praksē.

Nīderlande ir pieradusi pie garām valdības veidošanas sarunām un partijām jāiziet sarežģīts process, kā rezultātā jāiesniedz parlamentam kopīga darba platforma.

Tomēr Nīderlandes mediji un politiķi ir pauduši skepsi par to, vai Zaļo-kreiso partija spēs saprasties, piemēram, ar CDA.

Zaļo-kreiso partijas līderis otrdien parlamentā brīdināja, ka sarunas būs ļoti sarežģītas, piebilstot, ka partija vēlas īstas pārmaiņas un negrasās padarīt lietas vieglākas, vienkārši nolīdzinot savas politikas asos stūrus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu