Rumānijas tiesa noraida komunistiskā noziedznieka apelācijas prasību

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rumānijas Augstākā tiesa trešdien noraidījusi par noziegumiem pret cilvēci notiesātā kādreizējā komunistiskā režīma koncentrācijas nometnes priekšnieka apelācijas sūdzību, atstājot spēkā zemākās instances spriedumu, ar ko viņam piespriests 20 gadu cietumsods.

Ioans Fikiors laikā no 1958.gada augusta līdz 1963.gada novembrim vadīja Peripravas koncentrācijas nometni, un pagājušā gada martā viņš tika atzīts par vainīgu necilvēciska režīma uzturēšanā politieslodzītajiem.

Viņa laikā dzeramā ūdens, pārtikas un medikamentu trūkuma, kā arī vardarbības un smago darba apstākļu dēļ koncentrācijas nometnē gāja bijā vismaz 103 cilvēki.

Šobrīd 89 gadus vecais Fikiors savu vainu noliedzis, līdzīgi nacistu noziedzniekiem, apgalvojot, ka pildījis vienīgi pavēles.

Līdztekus cietumsodam tiesa Fikioram uzlika par pienākumu saviem upuriem un to ģimenes locekļiem kompensācijās izmaksāt 310 000 eiro.

Rumānijas Komunistiskā režīma noziegumu izmeklēšanas institūts 2013.gada septembrī prokuratūrai nodeva pierādījumus par 35 bijušo komunistiskā režīma koncentrācijas nometņu un cietumu priekšnieku noziegumiem.

Fikiors kļuvis par otro komunistisko noziedznieku, kas Rumānijā saņēmis pelnīto sodu par saviem noziegumiem.

2015.gadā 20 gadu ilgs cietumsods par noziegumiem pret cilvēci tika piespriests bijušajam Rimnikuseratas cietuma priekšniekam Aleksandru Višinesku.

Savukārt marta sākumā tiesas priekšā stājās 85 gadus vecais Marians Petresku, kurš apsūdzēts par necilvēcisku izturēšanos pret ieslodzītajiem opozīcijas politiķiem pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados.

Saskaņā ar Sigetumarmacjejas Komunisma upuru un pretošanās memoriāla datiem laikā no 1945. līdz 1989.gadam politisku iemeslu dēļ Rumānijā tika ieslodzīti vairāk nekā 600 000 cilvēku, no kuriem aptuveni piektdaļa tika noslepkavota.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu