Joki tviterī par Franko diktatūras laikā pastrādātu slepkavību sievietei Spānijā atnes cietumsodu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Spānijas tiesa trešdien piespriedusi cietumsodu sievietei, kura tviterī jokojusi par ģenerāļa Fransisko Franko diktatūras laikā notikušu slepkavību.

Spānijas augstākā krimināltiesa atzina 21 gadu veco Kasandru Veru par vainīgu terorisma glorificēšanā un terorisma upuru pazemošanā, piespriežot viņai gadu ilgu cietumsodu.

Tomēr, maz ticams, ka sievietei tiešām būs jāiet cietumā, jo Spānijā personas, kas notiesātas par nevardarbīgiem noziegumiem un kuru sods ir mazāks par diviem gadiem, parasti neizcieš to aiz restēm.

Vera laikā no 2013.gada līdz 2016.gadam publicēja 13 ierakstu tviterī par Franko paredzētā pēcteča, premjerministra Luisa Karero Blanko nogalināšanu bumbas sprādzienā Madridē 1973.gada 20.decembrī. Uzbrukumu sarīkoja basku separātistu bruņotais grupējums ETA. Sprādzienā automašīna, kurā atradās Blanko, tik uzrauta augstu gaisā pāri baznīcas jumtam.

«ETA apvienoja politiku pret oficiālo transporta līdzekļu izmantošanu ar kosmosa programmu,» vēstīja viens no tvitera ierakstiem. «Vai Karero Blanko ar šo mašīnu ceļo arī nākotnē?» jautāts citā.

Veras lieta ir raisījusi diskusijas par vārda brīvību Spānijā.

Kreiso ekstrēmistu partijas «Podemos» («Mēs varam») līderis Pablo Iglesiass pavadīja Veru uz tiesas sēdi, un pat Karero Blanko mazmeita kritizēja apsūdzību izvirzīšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu