Havaju salas pagarina rīkojumu par Trampa ieceļošanas aizlieguma apturēšanu

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV federālais tiesnesis Havaju salās pagarinājis savu rīkojumu, ar kuru apturējis prezidenta Donalda Trampa pārskatīto ieceļošanas aizliegumu.

ASV apgabaltiesas tiesnesis Deriks Vatsons trešdien nāca klajā ar rakstisku spriedumu pēc argumentu uzklausīšanas.

Prokuratūra apgalvoja, ka rīkojuma vēstījums esot kā «mirgojoša neona zīme» ar uzrakstu «Musulmaņu aizliegums, musulmaņu aizliegums», ko «valdība nav pacentusies izslēgt».

Tieslietu ministrija pauda viedokli, ka Vatsonam, ja viņš vēlas apmierināt prokuratūras lūgumu, būtu jāsašaurina spriedums, aptverot tikai to daļu, kas aizliedz jaunu vīzu izsniegšanu cilvēkiem no sešām pārsvarā musulmaņu apdzīvotajām valstīm.

Valdības advokāts apgalvoja, ka ASV bēgļu programmas iesaldēšana nekādi neietekmē Havaju salas.

Trampa rīkojums paredz uz 90 dienu ilgu periodu aizliegt izsniegt vīzas Sīrijas, Irānas, Lībijas, Somālijas, Jemenas un Sudānas pilsoņiem.

Atšķirībā no iepriekšējā, 27.janvārī parakstītā rīkojuma, no šo valstu saraksta izslēgta Irāka, kas piekritusi «pastiprinātai sadarbībai ar ASV valdību to savu pilsoņu pārbaudēs, kuri pieprasījuši vīzas ieceļošanai Savienotajās Valstīs».

Turklāt jaunā rīkojuma tekstā skaidri norādīts, ka pagaidu ieceļošanas ierobežojumi neattiecas uz tiem minēto sešu valstu pilsoņiem, kuriem jau ir legālas tiesības uzturēties ASV.

Rīkojums arī paredz uz 120 dienām apturēt jebkādu bēgļu ierašanos ASV teritorijā. Šis aizliegums neattiecas uz tiem bēgļiem, kuri jau saņēmušu Valsts departamenta atļauju ierasties ASV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu