Trīs ES valstis un Izraēla plāno īstenot pasaulē garākā zemūdens gāzesvada projektu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Itālija, Grieķija, Kipra un Izraēla pirmdien pauda apņemšanos ar Eiropas Savienības (ES) atbalstu īstenot pasaulē garākā zemūdens gāzesvada projektu no Vidusjūras austrumiem līdz Eiropas dienvidiem.

Ja šis projekts tiks realizēts kā plānots, tad pa apmēram sešu miljardu eiro vērto cauruļvadu gāze tiks nogādāta no Izraēlas un Kipras nesen atklātajām piekrastes gāzes rezervēm līdz Eiropai, un varētu palīdzēt mazināt Eiropas atkarību no Krievijas gāzes.

Kopīgā preses konferencē šo četru valstu enerģētikas ministri un ES klimata un enerģētikas komisārs Migels Ariass Kanjete pauda stingru apņemšanos īstenot šo projektu.

Ministri norāda, ka jau veikta šī projekta izpēte, bet izstrādes darbus paredzēts sākt vien pēc vairākiem gadiem, un gāzesvads darbību varētu sākt 2025.gadā.

«Šis būs pasaulē garākais un dziļākais zemūdens gāzesvads,» pavēstīja Izraēlas enerģētikas ministrs Juvals Steinics.

Gāzes cenas ir nokritušās un projekta finansiālais pamatojums ir balstīts uz prognozēm, ka tās atkal palielināsies, norāda «IGI Poseidon», kas ir viens no uzņēmumiem, kas piedalās šī projekta izstrādē.

Visi četri ministri vienojušies turpmākajos gados tikties ik pēc sešiem mēnešiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu