EP prasa atbrīvot Navaļniju; Mamikins un Ždanoka aicinājumu neatbalsta, Grigule atturas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti nosoda Krievijas opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija un simtiem citu protestētāju aizturēšanu protesta pasākumos šī gada 26.martā, un prasa Krievijas varasiestādēm atbrīvot visus aizturētos un izbeigt «politiski motivētās» lietas, informēja EP pārstāvniecībā Latvijā.

(Pievienota 5.rindkopa.)

Deputāti aicina Krieviju atbalstīt pamatbrīvības, proti, brīvību paust viedokli un miermīlīgu pulcēšanos, un norāda, ka tie bija lielākie protesti Krievijā kopš demonstrācijām, kas bija vērstas pret Kremļa rīcību 2011. un 2012.gadā.

EP pauž atbalstu Navaļnija iniciatīvai cīnīties ar korupciju un nosoda «pastāvīgus mēģinājumus apklusināt viņu», kā arī prasa Eiropas Komisijai (EK), Eiropas Ārējās darbības dienestam un dalībvalstīm rīkoties pret jebkuru mēģinājumu atmazgāt naudu vai nelegālos līdzekļus Eiropas Savienības (ES) teritorijā un sūtīt «stingru vienotu vēstījumu» par cilvēktiesību nozīmi ES - Krievijas attiecībās.

Tāpat deputāti ir bažīgi par Krievijas tiesību iestāžu neatkarību un objektivitāti, un aicina Krievijas varasiestādes izbeigt iejaukšanos dažādu līmeņu, to skaitā, tiesību speciālistu, žurnālistu, politisko oponentu, kā arī politisko un sabiedrisko aktīvistu darbā, un tādējādi pilnībā respektēt starptautiskās cilvēktiesības un tiesiskumu.

Par paziņojuma apstiprināšanu balsoja 494 deputāti, 39 bija pret, bet 91 - atturējās. No klātesošajiem Latvijas pārstāvjiem EP par rezolūciju balsoja Sandra Kalniete (V), Krišjānis Kariņš (V) un Artis Pabriks (V), pret balsoja Andrejs Mamikins (S) un Tatjana Ždanoka (LKS), bet Iveta Grigule balsojumā atturējās.

Tikmēr attiecībā uz Bangladešā pieņemto Bērnu laulību ierobežojumu aktu, deputāti ir pārliecināti, ka tas satur nepilnības, legāli pieļaujot laulības ar bērniem, tādēļ EP atkārtoti pauž savu nosodījumu visiem piespiedu laulību un bērnu laulību gadījumiem un prasa Bangladešas valdībai grozīt likumu, lai novērstu tajā «caurumus» un pasludinātu par nelikumīgām laulības ar bērniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu